Sivulliset käräyttävät väärin pysäköineitä innokkaasti: "5–10 ilmoitusta tulee päivittäin"

Autoilijoita kismittää, kun tuulilasiin on ilmestynyt pysäköintivirhemaksu. Yllättävän usein lappu on jätetty aktiivisen ohikulkijan ilmoituksen jälkeen.

– Ihmiset ilmoittavat meidän toimistolle vääristä pysäköinneistä aika paljon. 5–10 ilmoitusta tulee päivittäin, Kuopion kaupungin pysäköinnintarkastaja Vesa Jussila kertoo.

Virhemaksu ei siis aina johdu tarkkasilmäisestä tarkastajasta, vaan ohikulkija on voinut tilata hänet kirjoittamaan 60 euron maksun.

– Muut vartioivat meidän puolesta näitä katuja ja tontteja. Pyytävät meitä menemään paikalle, jos auto on pysäköity esimerkiksi suojatielle tai liian lähelle risteystä. Syy voi olla se, että itse on saanut virhemaksun samasta paikasta.

Kun lappu on tulostettu, tiedot ovat jo siirtyneet eteenpäin. Silloin ei auta jäädä antamaan palautetta tarkastajalle.

– Lapun tulostamisen jälkeen sen peruminen on mahdotonta. Oikaisua voi hakea ainoastaan lipussa olevien ohjeiden mukaan.

Tarkastaja ei saa tehdä päätöstä maksun peruuttamisesta. Oikaisun käsittelee juristin koulutuksen saanut pysäköinninvalvoja, joka on tarkastajien esimies.

Joulun aika lisää kiireitä valvonnassa.

– Silloin on enemmän matkailijoita erityisesti Venäjältä, hallintopalveluvastaava Tiina Säilä kertoo.

Kuopiossa kirjoitetaan noin 23 000 pysäköintivirhemaksua vuodessa. Tarkastajia on kahdeksan.

– Oikaisuvaatimuksista menee noin kolmannes läpi niin, että ne muutetaan huomautukseksi.

Suojatien eteen, pelastustielle tai liikuntavammaisen pysäköintipaikalle väärin pysäköityjen tapausten oikaisuvaatimukset hyväksytään erittäin harvoin.

– Valvonnassa on menty koko ajan enemmän asiakaslähtöisempään ja neuvovampaan suuntaan. Esimerkiksi ajoneuvojen siirrossa asiakkaita tavoitellaan useaan otteeseen kirjeitse ja tekstiviesteillä ennen siirtoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.