Skottimies ajaa traktorilla 13 000 kilometriä

Skottilaisen Peter Mathesonin, 51, parhaat kokemukset pitkällä matkalla Skotlannista Nordkappiin ja takaisin liittyvät ihmisiin.

– Olen tavannut mukavia ihmisiä, joilla on hyvää tahtoa. Tässä iässä ja tällä ammatilla tulee helposti kyyniseksi. Spontaanit tapaamiset ihmisten kanssa ovat olleet parasta.

Hän oli ammatiltaan poliisi, mutta väkivaltainen välikohtaus työssä pakotti hänet sairaseläkkeelle.

Matheson lähti vanhalla Massey Fergusonillaan ja asuntovaunullaan Skotlannista 9. päivä elokuuta kohti Skandinaviaa.

Hän ajoi Norjan kautta Nordkappiin, jossa oli 27. lokakuuta. Paluumatkan hän tekee Suomen kautta. Sunnuntaina hän oli Iisalmessa ja jatkaa maanantaina Kuopioon.

Yhdistelmä kulkee noin 20 kilometrin tuntivauhtia. Pisimpänä päivänä Matheson on ajanut kaksisataa kilometriä. Se oli koettelemus.

– Kuusamosta Suomussalmelle oli hyvin autiota. Vain metsää ja lisää metsää.

Kotiin hän toivoo pääsevänsä jouluksi. Se riippuu lumentulosta paitsi Suomessa myös Skotlannin Ylämaalla.

Lumen kanssa hänen ei ole tähän mennessä tarvinnut taistella, koska lunta satoi Nordkappiin vasta viikon kuluttua Mathesonin käynnin jälkeen.

– Kylmyys ja tuuli ovat olleet kovimpia koettelemuksia. Sillat Norjassa olivat pelottavia. Tuuli puhalsi laaksosta ja tarttui traktoriin ja asuntovaunuun.

Narvikissa ystävällinen mies asensi huoltoasemalla avomallisen traktorinkoppiin muovipleksin tuulilasiksi.

Hurjaan matkaan Mathesonin sai ystäväpariskuntaa kohdannut tragedia. Heidän poikansa Tom kuoli 19-vuotiaana vatsasyöpään vuosi sitten. Skottilaisissa kyläjuhlissa pojan äiti puhui Mathesonille, kuinka hänen mielestään revontulet ovat kuin taivaalla tanssivia lapsia.

Matheson on aina pitänyt matkustelusta, ja niinpä hän päätti ostaa mummon perintörahoilla traktorin ja lähteä pohjoiseen katsomaan revontulia.

– Enkö olekin hullu, hän kysyy ja nauraa perään.

Matheson kerää Tractor Bumble -nettisivujen kautta lahjoituksia, joista 80 prosenttia menee Tom Bowdidge -säätiölle ja Unicefille ja 20 prosenttia matkan kuluihin 4 000 puntaan asti. Sen jälkeen kaikki rahat menevät hyväntekeväisyyteen.

Tom Bowdidge -säätiö kerää varoja syöpätutkimukseen ja tarjoaa tukea nuorille syöpäpotilaille.

Omalla Facebook-sivulla hän kertoo päivittäin matkan etenemisestä sanoin ja kuvin.

Matkan pituudeksi tulee noin 13 000 kilometriä, joista 9 500 on takana.

Matheson on nauttinut traktorimatkasta, vaikka välillä pitkä istuminen ohjaamossa käy tylsäksi.

– En ollut ennen käynyt Skandinaviassa, ja ihastuin täällä siihen, että ihmiset ovat rauhallisempia ja heillä on vähemmän stressiä kuin Keski-Euroopassa. Vain Skandinaviassa pystyy ajamaan traktorilla hiljaa. Muualla olisin kaikkien tiellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.