Sofian äiti perusti parturiauton - idea tyttären legolinjurista

Varokaa vähän mitä ostatte lapsukaisille lahjaksi.

Lahjavalinnasta voi seurata mullistuksia koko perheen elämään.

– Tytär sai syksyllä synttärilahjaksi Lego Friendsin keikkabussin, ja sitä rakennettiin sitten yhdessä. Samalla muhi päässä ajatus, nauraa Sari Eskelinen.

Nyt ajatus jököttää MB Sprinterin muodossa Eskelisen kotipihassa Lapinlahdella. Vanha ambulanssi on tuunattu parturikäyttöön sopivaksi.

Ensi viikolla on avajaiset, kun Parturiauto Sari ottaa ensimmäiset viralliset asiakkaansa vastaan Viitostien varressa Hyvä Eväs -grillin avajaisten yhteydessä.

– Ehdotin tutulle grilliyrittäjälle yhteistyötä, koska grillillä käy juuri sellaista porukkaa, joka voisi samalla haluta nopeasti parturiinkin, Eskelinen hymyilee.
 

On parturiautoidean takana toki muutakin kuin palikoista väsätty keikkabussi.

Työn tarve.

– Opetan kansalaisopistossa taidelasikursseilla, ja Iisalmessa ne vetävät hyvin, mutta pienemmillä kylillä kursseja ei ole enää alkanut. Kun Sofiakin on jo eskari-iässä, on hyvä hetki tehdä muutakin.

Samalla Eskelinen palaa juurilleen. Hänen ensimmäinen ammattinsa oli parturi-kampaaja. Iisalmen lisäksi hän on työskennelletty parturina Kuopiossa, jossa hänellä oli oma yritys.

– Niihinkin aikoihin moni halusi, että hiukset leikataan jossain muualla kuin liikkeellä.

Eskelinen muistelee, että kerran hän leikkasi erään rehtorinkin hiukset koulun vessassa.

– Ja laitoskäynneillä lääkäritkin saattoivat juosta perään, että ehditkö leikata hiukset, kun muuten eivät itse ehdi parturiin.
 

Parturiautollaan Eskelinen aikoo liikkua pääasiassa arkiaamupäivisin, kun tytär on esikoulussa. Tarkka aikataulu- ja reittisuunnitelma on vielä tekemättä, mutta joitakin ajatuksia on jo.

– Olen jo sopinut, että voin pitää autoa grillin lisäksi Matin ja Liisan huoltoasemalla ja Teboililla. Tietysti ajelen myös tilauksesta, mutta sitten täytyy katsoa, olisiko kerralla enemmän asiakkaita tulossa.

Hinnoitteluperiaatteet Eskelisen täytyy vielä miettiä polttoainekulujen kannalta. Leikkaus on joka tapauksessa samanhintainen miehille ja naisille.

Tarkoitus on myös liikkua pikkukylillä vaikkapa samoissa paikoissa, missä kirjastoauto liikkuu. Tapahtumissakin Eskelinen aikoo käydä.

– Markkinoilla ja miksei myös festareilla. Esimerkiksi Varpaisjärven Maalaismarkkinoille on tarkoitus mennä passiin. Ihan tuohon oman kylän keskustaan en mene, koska siellä on muitakin partureita.
 

Eskelinen haki auton miehensä kanssa Tikkurilasta. Autoalalla työskennellyt puoliso on ollut hyvänä apuna. Sisätilat pysyvät lämpiminä eikä vettä tarvita, sillä palvelutarjontaan eivät kuulu värjäykset tai permanentit.

– Leikkaamaan tässä mahtuu kyllä hyvin ja kaikki tarvittava kulkee mukana. Tuoli on kiinteästi kiinni, mutta peiliasiaa täytyy vielä miettiä, koska iso peili ei varmasti kestä sitä pikkuteillä ryttyytystä.

Toistaiseksi peilin virkaa toimittaa peilipintainen muovi. Muutoin meininki on kuin missä tahansa parturissa. On lehtitelinettä, myyntituotteita ja seinällä hiusmallikuvia. Kun auton vieressä on mainoskyltti, parturi voi ottaa vastaan myös kotipihassa.
 

Sari Eskelinen sanoo, että parturiauto on hänelle itselleen matalan kynnyksen yritys.

Kovin kalliina hän ei autoa pidä, mutta lainan ostos kuitenkin vaati.

– Tämä yritys kyllä on juuri sitä keep it simple, stupid -mallia. Tässä ei ole mitään monimutkaista. Ainoa riski on, että jos auto särkyy, ei ole työpaikkaa.

Yrittäjä tuumaa, että parturiauto on ideana varmasti käynyt monen mielessä, mutta toteuttajia hän ei tiedä muita. Moni parturi sen sijaan tekee keikkaa asiakkaiden kotona.

– Tietysti voi olla sellaisiakin paikkoja, jonne en ison auton kanssa pääse ajamaan. Sitten täytyy vain kävellä loppumatka jalkapelillä.