Soisalo-opisto perui 31 kurssia Leppävirralta

Kaikki Soisalo-opiston vielä alkamattomat syksyn ja ensi kevään kurssit Leppävirralla on peruttu.

Opisto päätyi ainutlaatuisen hätäratkaisuun siksi, ettei kunnalla ole rahaa maksaa tilattua 6 200 opistotuntia. Vastaavaa ei ole koskaan tapahtunut.

Peruttuja kursseja on kaikkiaan 31. Niille on ehtinyt ilmoittautua jo 81 ihmistä. Päätös vie harrastuksen ainakin 200 leppävirtalaiselta.

– Hups. Onpa valtava peruttujen kurssien määrä. En ole moista ennen kuullut. En tunne tapausta, mutta taustalla on saattaa olla jotain poliittista, sanoo Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen.

Leppävirran kunnanjohtaja Matti Raatikaisen mukaan kunta ilmoitti jo maaliskuussa, ettei sillä ole varaa sovittuun 6 200 tuntiin.

– Luulisi ihmisten ymmärtävän puhuttua tekstiä. Opiston olisi pitänyt reagoida ja rakentaa opinto-ohjelma tiedossa olevan budjettimme mukaan, Raatikainen sanoo.

Soisalo-opiston rehtori Jorma Pesonen kertoo, että opisto sai lopullisen tiedon Leppävirralta opistotunteihin tulevasta summasta vasta 20.9. Asiasta oli tosin neuvoteltu aiemmin.

– Olimme jo suunnitelleet Leppävirran tarjonnan sovitun 6 200 tunnin mukaan ja kurssit menivät opintoesitteeseen. Tämä on tavattoman ikävää, Pesonen sanoo.

Leppävirran tilaamat 6 200 opistotuntia olisivat maksaneet 120 900 euroa. Kunta on ilmoittanut ostavansa opetusta vain 103 000 eurolla, mikä on tunneissa lähes 918 tuntia vähemmän. Yhden opistotunnin sovittu ennakkohinta on 19,50 euroa.

Leppävirta on päättänyt ostaa 6 200 opistotuntia, mikäli kunnan tämän vuoden budjettiin opistoon kohdentuva määrärahavaraus mahdollistaa sen.