Sonkajärvi otti kiintiöpakolaiset yhteisönä vastaan: "Rauhallinen ja turvallinen paikka asua"

Sisarukset Farida ja Habiba Qasemi muuttivat Sonkajärvelle neljä vuotta sitten äitinsä sekä kolmen siskonsa ja yhden veljensä kanssa. He opiskelevat nyt kolmatta vuotta Sonkajärven lukiossa. Ylioppilastutkinto on tähtäimessä kahden vuoden päästä.

– Isommat siskot ja veljet ovat muuttaneet Iisalmeen työn ja opiskelun takia.

Farida Qasemi toimii SPR:n Sonkajärven osaston hallituksessa. Hänen toiveammattinsa on sairaanhoitaja.

– SPR oli aina meidän mukana alussa, kun tarvitsimme apua. Meillä on nyt tosi hyviä ystäviä Sonkajärveltä, Farida Qasemi sanoo.

Habiba Qasemi haaveilee it-alan opiskelusta.

– Voin lähteä opiskelemaan muualle, mutta haluaisin sitten palata Sonkajärvelle.

Toista vuotta lukiota käyvä Mohammad Barati tuli perheensä kanssa Sonkajärvelle kolme ja puoli vuotta sitten. Perheeseen kuuluvat äiti, kolme veljeä ja yksi sisko.

– Sonkajärvi on rauhallinen ja turvallinen paikka asua. Tykkäisin lähteä opiskelemaan isompaan kaupunkiin. Siellä voisi olla enemmän työpaikkoja, lisää kavereita ja harrastuksia.

SPR:n Sonkajärven osaston puheenjohtaja Leila Honkala sanoo, että Sonkajärvellä kiintiöpakolaisten kotouttaminen on sujunut mutkattomasti. Kunta teki aikoinaan yksimielisen päätöksen kiintiöpakolaisten ottamisesta.

SPR:n toiminnassa on ollut mukana paljon vapaaehtoisia. Antti Ojanen kertoo, että aluksi työtä riitti asuntojen kalustamisessa ja arkipäivän asioiden opastamisessa.

Anja Tuovinen on auttanut yhden perheen äitiä suomen kielen opinnoissa.

– Myös hänen tyttärensä on aktiivinen tekemään läksyjä. Hän soittaa minulle, jos ei osaa jotain. Yhden toisen perheen lasta olen auttanut ääneen lukemisessa.

Tuovinen kuulee nykyisin sonkajärveläisiltä paljon myönteisiä kommentteja.

– Sonkajärveläiset sanovat, että afgaaninuoret ovat aina kohteliaita ja ystävällisiä. Tänä aamuna viimeksi kuulin tämän, Tuovinen sanoo.

Ihmiset ovat tulleet tutuiksi pakolaisille myös monissa harrastuksissa ja tapahtumissa. Afgaaninuoret ovat olleet esimerkiksi talkootöissä Eukonkannon kisoissa.

Töitä tai työharjoittelupaikkoja on löytynyt kehy-pajalta, seurakunnan kirpputorilta, päiväkodista ja kaupasta.

Seuraavaksi SPR:n vapaaehtoiset ovat valmiita auttamaan kuntaan mahdollisesti muuttavia turvapaikanhakijoita.

Sonkajärvi olisi ollut valmis ottamaan kymmenen myönteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa jo viime vuonna, mutta halukkaita tulijoita ei ole vielä ollut.

Honkala arvioi, että kauempana vastaanottokeskuksissa asuvat turvapaikanhakijat eivät mielellään lähde tuntemattomalle pienelle paikkakunnalle.

– Turvapaikanhakijat eivät ole päässeet näkemään meidän yhteisöllisyyttä.

Myös Qasemin sisarukset ja Barati toivovat, että kuntaan tulisi lisää samalla kulttuuritaustalla olevia. He voisivat olla avuksi, kun puhuisivat samaa kieltä.

Sonkajärven kunnanjohtajan Simo Mäkisen mukaan uusi valtuusto tulee käsittelemään, otetaanko jatkossa lisää kiintiöpakolaisia.

– Valtuusto on päättänyt, että jatko on auki.

Mäkisen mukaan SPR ja vapaaehtoiset ovat ottaneet vastaan vuosina 2013–2015 tulleet afgaanipakolaiset ja olleet mukana heidän kotouttamisessaan.

Heitä asuu kunnassa nyt parikymmentä. Osa nuorista opiskelee tai tekee töitä Lapinlahdella ja Iisalmessa.

– Kunnan kannalta kaikki on mennyt Sonkajärvellä erinomaisen hyvin. Kokemusten perusteella en näe mitään estettä, miksi kunta ei ottaisi kiintiöpakolaisia myös jatkossa.

Noin 4 200 asukkaan kunnassa toivotaan, että kiintiöpakolaisia jäisi myös pysyvästi kuntaa.

– Lisäksi haluamme olla yhteisessä asiassa mukana, Mäkinen sanoo.

Kunnanvaltuuston koko pienenee

Sonkajärven kunnanvaltuustossa on keskustalla 13 paikkaa (-4), perussuomalaisilla 5 (+3), SDP:llä 4, vasemmistoliitolla 2, kokoomuksella 2 ja kristillisdemokraateilla 1 paikka (+1). Suluissa muutos vuoden 2012 vaaleihin.

Sonkajärven valtuustossa on nyt 27 jäsentä. Huhtikuussa valitaan 21 valtuutettua.

Edellisissä kuntavaaleissa äänestysprosentti oli 61.