Sote-uudistus uhkaa nakertaa Siilinjärven hyviä palveluja

Kuopiosta Siilinjärven Toivalaan muuttaneet Miia Heiskanen ja Mikko Smolander ovat tyytyväisiä uuteen asuinkuntaansa ja sen palveluihin.

– Takaisin Kuopioon ei muuteta, Heiskanen toteaa.

Molempien mielestä esimerkiksi lääkäriaikoja saa paremmin kuin Kuopiossa.

He ovat käyttäneet kahta tytärtään Vuorelan neuvolassa.

Terveydenhoitaja Maija-Liisa Lukkarin mukaan neuvolan kanssa saman katon alla ovat muun muassa psykologi, fysioterapeutti ja puheterapeutti. Moniammatillisuudella tuetaan lapsiperheitä.

Vuoden 2019 alussa Siilinjärven sote-palvelut aiotaan siirtää Pohjois-Savon maakunnan järjestettäväksi eli pois kunnanvaltuuston päätösvallasta.

Vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Kati Kantanen kertoo, että palvelut on tuotettu edullisesti ja ne ovat korkealla tasolla.

Häntä huolestuttaa, että sosiaali- ja terveyspalvelut heikkenevät uudistuksen vuoksi.

– Tässä vaiheessa valmistelua ei ole ollut esillä, että terveysasemia laitetaan kiinni Siilinjärvellä.

Kantasen mielestä kasvava ja kehittyvä kunta tarvitsee lähipalvelut. Lisäksi yli 550 lähikuntien asukasta on siirtänyt terveyspalvelunsa Siilinjärvelle.

Siilinjärvi on integroinut, verkottanut, ketjuttanut ja hionut palvelujaan viime vuosina.

– Mutta millä tasolla saamme pidettyä ne yllä?

Kantasen mukaan Siilinjärvellä tehdään hyvää ja ansiokasta työtä esimerkiksi lapsiperheiden parissa. Palveluketjuun osallistuvat päivähoito, koulupuoli ja nuorisotoimi.

– Kevyemmän muodon palveluilla on pystytty puuttumaan lastensuojelumenoihin.

Moniammatillinen ketju puree myös hoiva- ja vanhuspalveluissa.

– Emme oikeastaan ole olleet KYSin sakkopaikoilla.

Kotihoidon ja asumispalvelujen yhteistyö on tiivis. Vertailukuntiin nähden Siilinjärvi on ollut kotihoidossa maan tuottavin ja tehokkain.

Kantanen toivoo, että sote-uudistuksen valmistelussa kaikista kunnista huomioidaan hyvät käytännöt.

– Siten saadaan yhteen hiileen puhaltamista.

Kunnanjohtaja Vesa Lötjönen toteaa Siilinjärven olleen kakkosena valtakunnallisessa Epsi rating -vertailussa kahtena vuonna peräkkäin. Sillä mitataan asukkaiden tyytyväisyyttä kuntaansa.

Häntäkin arveluttaa, miten uudistus heikentää siilinjärveläisten sote-palveluja.

– Tavoitteena on, että Suomessa on samanlaiset sote-palvelut. Kun meillä ne ovat keskitason yläpuolella, käykö niin, että palvelut paranevat huonommassa päässä ja meillä huononevat? Pitääkö niitä hakea Kuopiosta?

Lapsiperheitä on muuttanut Siilinjärvelle nimenomaan hyvien kuntapalvelujen perässä.

– Jos palvelut täällä heikkenevät, se ei ole kilpailuetu Pohjois-Savollekaan.

Maakunnan sote-valmistelussa häntä vaivaa kolminapaisuus.

– Kuopio, Varkaus ja Iisalmi korostuvat todella paljon. Me jäämme Kuopion varjoon, vaikka olemme väkimäärällä mitattuna todennäköisesti maakunnan toiseksi suurin kunta tänä vuonna.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Erkko Nykänen (kesk.) uskoo, että edessä on vaativa valtuustokausi muun muassa sote-uudistuksen vuoksi.

– Voimme pyrkiä vaikuttamaan siihen lain valmisteluvaiheessa.

Valtuusto: Keskusta ja SDP suurimmat ryhmät

Siilinjärven kunnanvaltuustossa on nykyään 43 valtuutettua. Paikkamäärää ei muuteta, kun uusi valtuusto aloittaa kesäkuussa.

Keskustalla on tällä hetkellä 17 paikkaa, SDP:llä 10, kokoomuksella kuusi, perussuomalaisilla neljä, vasemmistoliitolla kolme sekä vihreillä ja KD:lla yksi.

Vuonna 2012 perussuomalaiset lisäsi paikkamääräänsä vuoden 2008 vaaleista viidellä. Kokoomus menetti kolme ja vihreät kaksi valtuutettua. Keskusta sai yhden lisäpaikan ja vasemmistoliitto menetti yhden. Vaalien jälkeen kaksi perussuomalaista loikkasi demareihin ja Ville Kuivalainen perusti oman ryhmän.

Äänestysprosentti oli 56,3, joka jäi viitisen prosenttia alemmaksi kuin edellisissä kuntavaaleissa.

Sisäilmakorjauksiin tarvitaan miljoonia