Sotilasvalan vannoi Rissalassa 137 varusmiestä: "Se on sitoumus siitä, että maata pitää puolustaa"

Karjalan lennoston sotilasvalatilaisuutta vietettiin kylmänä ja tähtikirkkaana torstai-iltana Siilinjärven Rissalassa. Valatilaisuus järjestettiin toista kertaa ilta-aikaan, jotta varusmiesten perheet pääsisivät paremmin paikalle.

Sotilasvalan vannoi torstaina 137 varusmiestä, joista kolme oli naisia. Yksi henkilö halusi antaa valan sijaan sotilasvakuutuksen.

Paraatijoukkoja komensi suojausyksikön päällikkö majuri Mika Saastamoinen, ja paraatin vastaanotti Karjalan lennoston komentaja eversti Jari Mikkonen. Valan esilukijana toimi maakuntajohtaja Marko Korhonen.

Kuopiolaiset Roope Hirvonen ja Teemu Kaunisto vannoivat hekin sotilasvalansa torstaina. Molemmat kertovat ajatelleensa valan sanojen sisältöä.

– Valalaulussa kerrotaan, että muiden ei tarvitse pelätä, vaan me vartioimme koko ajan ja vuodatamme vaikka verta maan puolesta, Hirvonen sanoo.

– Se merkitsee paljon. Se on sitoumus siitä, että maata pitää puolustaa tarvittaessa, Kaunisto jatkaa.

Hirvonen kertoo varusmiespalvelunsa siirtyneen muutamalla vuodella opiskelun vuoksi. Iän karttuessa myös ajatukset varusmiespalveluksesta ovat muuttuneet. Maanpuolustuksesta on tullut hänelle tärkeämpää, eikä hän edes harkinnut esimerkiksi siviilipalvelusta.

– Jos miettii neljä vuotta takaperin siihen kun olin 17, niin silloin olin aika eri mielellä lähtemässä tänne. Nyt se oli ihan selvää, Hirvonen sanoo.

Myös Kaunistolle armeija oli selkeä valinta.

– On tärkeää, että meillä on yleinen asevelvollisuus, hän toteaa.

Lisää aiheesta perjantain lehdessä.