Sponsori maksaa lasten elatusmaksut – tiedottajamunkki raottaa veljestön mystisenä pidettyä arkea

Roudarin elämä kuten tv- ja teatterityökin ovat takavuosilta tuttuja munkki Simeonille, joka ei tiedä nykyään mitään parempaa kuin elämä Valamon ortodoksisessa munkkiluostarissa.

– Oli aika jännä tunne herätä aamulla omassa keljassa (munkin asunto) ja tajuta, ettei täältä tarvitsekaan enää lähteä pois, Simeon kertoo ensimmäisestä aamustaan valamolaisena vuonna 2013.

Mustakaapuiset ukot kiinnostivat

Tie munkiksi alkoi paljon aiemmin, jo vuonna 1959, kun Simeonin, silloisen Timo Mertasen varkautelaiset vanhemmat toivat kolmevuotiaan poikansa ensimmäisen kerran Valamoon.

– Lapsuus ja luostarimuistot nousevat useasti mieleen nyt, kun asun täällä. Kävimme Valamossa kahvilla ja opastetuilla kierroksilla joka kesä.

– Vanhat mustakaapuiset ukot ja downshiftaava fiilis vetivät puoleensa. Rauha tarttui minuun.

–  Tapasin istuskella pitkiä aikoja päärakennuksen rappusilla juttelemassa erityisesti munkkien Savvan ja Filagrin kanssa. Joskus olimme vain hiljaa, ja sekin tuntui hyvältä. Tiesin aina, että asun vielä joskus täällä.

Simeon on tyytyväinen, että hänestä tuli munkki vasta kypsässä iässä. Elämä Valamossa ei ollut silti hänelle uutta, sillä hän oli viettänyt siellä jo aiemmin useita pitkiä jaksoja.

– Olisin tehnyt ison virheen, jos olisin jäänyt jo 25-vuotiaana pysyvästi Valamoon. Hameet kiinnostivat minua nuorempana liikaa. Nyt olen saanut kokea maalista elämää ja tiedän, mitä tahdon, sanoo kahdesti aviossa ollut, 16- ja 18-vuotiaiden lasten isä.

1 600 Facebook-kaveria

Simeon on Valamon tiedottajamunkki ja pääopas, jolla on 1 600 Facebook-kaveria.

– Rakennan luostarille avointa tiedotuslinjaa. Some on mainio kanava kertoa Valamon arjesta.

Millaista kymmenen munkin ja kahden noviisin arki Valamossa sitten on?

– Kun 12 miestä asuu yhdessä, siinä syntyy väkisinkin itseironista tilannehuumoria, mitä ulkopuoliset tuskin ymmärtäisivät. Laskemme leikkiä jopa selibaatista.

Joka aamu kuudeksi kirkkoon

Munkit aloittavat jokaisen aamunsa kello kuusi palveluksella luostarin kirkossa.

– Olen sairaalloisen aamu-uninen. Luoja oli siunannut minua tähän asti töillä, joissa ei tarvitse herätä aamulla aikaisin.

– Kännykän pirahdus kello 5.20 on minulle joka-aamuinen kauhistus. Aamupalveluksen saa tosin jättää joskus luvan kanssa väliin, jos oikein väsyttää.

Jokaisella munkilla on kutsumustehtävänsä. He eivät saa palkkaa, vain pienen taskurahan henkilökohtaisiin menoihin.

– En olisi voinut tulla tänne, ellei minulla olisi lasteni elatusmaksut maksavaa sponsoria. Lapset suhtautuvat ratkaisuuni hienosti ja viettävät paljon lomia ja pitkiä viikonloppuja luostarissa. Poikani totesi vain joskus, että isällä on nyt sitten vähän outo ammatti.

Simeon vihittiin munkiksi viime vuonna. Sitä ennen hän oli kaksi vuotta kuuliaisuusveli Timoteus.

– Tulevat munkit saavat yleensä jättää luostarin johtajalle paperilapulla kolme nimiehdotusta. Igumeni Sergei ilmoitti kuitenkin etukäteen keksineensä minulle nimen. Kuulin sen vasta kun minut vihittiin munkiksi.

– Pidän niin paljon uudesta nimestäni, että muutin sen viralliseksi. Simeon taipuu hyvin suomalaisten suuhun ja lyhenee luontevasti Simpaksi.

Musiikkia Spotifysta

Vino pino vinyylilevyjä ja 700 elokuvavideota vaihtoi omistajaa, kun hän muutti luostariin.

– Hyllyssäni on vain satakunta cd-levyä. Kuuntelen musiikkia etupäässä Spotifysta ja kuulokkeilla niin, etten häiritse muita.

Hän ei enää ehdi katsoa paljon elokuvia, vaikka se olisi tarpeen.

– Jatkan kesken jääneitä teologian opintoja. Tekeillä on gradu paholaisen kuvaamisesta raamatullisissa elokuvissa.

Andy McCoy luuli juutalaiseksi

Valamon tiedottajamunkkimunkki ja pääopas Simeon viilettää luontevasti mustassa munkinviitassaan missä vain. Erikoinen asu poikii välillä hauskoja tilanteita.

– Andy McCoy tuli Helsingissä vastaan ja tervehti: Shalom. Taisi luulla, että olen juutalainen, Simeon naurahtaa.

Pikkupoika naulitsi kerran katseensa Helsingin metrossa vastapäätä istuneeseen munkkiin ja kuiskutteli äidilleen tietävänsä, kuka vieras oli.

– Kuljin vielä laiturilla pojan ja äidin perässä. Kuulin, kun poika sanoi äidilleen, että olin joulupukki. Äiti muistutti, että pukki pukeutuu punaisiin vaatteisiin. Niin pukeutuu, vastasi poika, mutta nyt pukki on kesälomalla.

Simeon joutuu toisinaan vastaamaan luostarin opastuskierroksilla kiperiin kysymyksiin.

– Teinityttö uteli kerran kierroksella silmät kiiluen, tuntevatko munkit aivan erityistä vetoa Lintulan nunniin. Emme muuten tunne. He ovat meille kuin työtovereita, ei sen kummempaa, isä Simeon toteaa.

Fakta: Simeon Mertanen

Valamon pääopas- ja tiedottajamunkki.

Entinen nimi Timo Mertanen. 60-vuotias Varkauden ev.lut. seurakunnan entisen kirkkoherran Heikki Mertasen poika.

Työskennellyt Varkauden kaupungin osa-aikaisena elokuvasihteerinä, useiden bändien roudari-miksaajana aina 1990-luvun lopulle asti, yhdeksän vuotta Jyväskylän kaupunginteatterin äänimiehenä, kiertävänä uskonnonopettajana ja ortodoksiseurakunnan tiedottajana sekä pää-äänittäjänä kristillisellä TV7-kanavalla Helsingissä.

Opiskellut ortodoksista teologiaa Joensuussa. Liitettiin ortodoksiseen kirkkoon 1981.

Harrastaa musiikkia, elokuvia ja Raamatun historiaa.