Subjektiivisen päivähoidon palauttaminen pahentaisi pulaa lastentarhaopettajista – Kuopioon kymmeniä uusia päiväkoteja lähivuosina

Opetus- ja kulttuuriministeriö elvyttää subjektiivista päivähoito-oikeutta. Ministeriö kaavailee, että subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttava laki tulee voimaan vuoden kuluttua elokuussa. Lainmuutosta koskevan esityksen lausuntokierros päättyi torstaina.

Muutoksen jälkeen jokaisella lapsella olisi jälleen oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen. Juha Sipilän (kesk.) hallitus rajasi päivähoito-oikeutta viime vaalikaudella. Vuonna 2016 voimaan tulleen rajauksen myötä lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta vain 20 tuntia viikossa, jos vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti.

Hallituksen mukaan lainmuutos lisäisi lasten yhdenvertaisuutta ja turvaisi laajuudeltaan yhtäläisen varhaiskasvatuksen saatavuuden.

Lausunnonantajat suhtautuivat subjektiivisen päivähoidon paluuseen myönteisesti muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Vastaan haraa muun muassa kuntien etujärjestö Kuntaliitto.

Opetus- ja kulttuuriministeriön keväällä tekemän kyselyn mukaan 155 kuntaa rajoitti päivähoito-oikeutta. Kyselyyn vastasi 249 kuntaa.

Oikeutta rajanneita kuntia olivat muun muassa Oulu ja Kuopio. Molemmista arvioidaan, että oikeuden palauttaminen aiheuttaisi sekä henkilöstö- että tilatarvetta.

Kuopiossa on avattu kolme uutta päiväkotia ja kymmeniä uusia ollaan rakentamassa lähivuosina.

Kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi kertoo, että tällä hetkellä osa-aikaisessa hoidossa on 430 lasta.

– Olemme arvioineet, että noin puolet lapsista siirtyy muutoksen myötä kokopäivähoitoon. Kustannukset ovat reilun miljoonan, se kattaa lisätilat ja henkilökunnan lisän, Parkkisenniemi sanoo.

Varhaiskasvatuksen opettajista on ollut pulaa alueella jo jonkin aikaa, erityisen paha tilanne on maaseutualueella. Parkkisenniemi uskoo, että tilanne pahenisi muutoksen myötä.

Opettajia on houkuteltu muun muassa tammikuun alussa tehdyllä kuukausipalkan reilun sadan euron korotuksella. Uusia korotuksia ei tällä hetkellä suunnitteilla.

Siilinjärvellä toimii tällä hetkellä kaksi ryhmää osa-aikaisessa päivähoidossa. Loput osa-aikaiset on sijoitettu tavallisiin ryhmiin.

Siilinjärven varhaiskasvatusjohtaja Sinikka Hyvärisen mukaan tulevaisuudessa päivähoitoryhmiä tarvittaneen lisää.

Siilinjärven syntyvyys on vähentynyt viimeaikoina huomattavasti.

– Nyt koetetaan haarukoida sitä, mikä on se oikea tarve ja mikä lapsiluvun määrä on tulevaisuudessa. Asioilla on monta puolta. Lapsia syntyy itse asiassa huolestuttavan vähän, Hyvärinen kertoo.

Saaristokaupungissa sijaitsevan Lehtoniemen päiväkodin johtaja Tiina Kermanin mukaan mahdollinen lakimuutos ei aiheuttaisi ongelmia hoitopaikkojen määrissä. Osa-aikaisessa hoidossa olevilla ei ole erillisiä ryhmiä.

– Ne lapsethan on jo meillä hoidossa nykyisissä ryhmissä, mutta ongelmia tulee varmasti siitä, jos perhe pidentää paljon lasten hoitoaikoja, Kerman arvioi.

Varhaisin aamulla tai myöhempään iltapäivällä lisääntyvä hoidettavien lasten määrä lisää myös tarvittavien työntekijöiden määrää.

Kerman uskoo, että lastenhoitajia on kyllä saatavilla, mutta juurikin varhaiskasvatuksen opettajien pula tulee pahenemaan.

– Varsinkin kesken toimintavuoden voi olla hankalaa löytää isoa määrää koulutettua henkilöstöä.

Lehtoniemen päiväkodista kaksivuotiasta Aarni-poikaansa hakenut Marika Niskanen pitää päivähoito-oikeuden palauttamista hyvänä ideana.

Hänen mukaansa perheet kykenevät itse arvioimaan perheen ja lasten tarpeet.

– Jos perheen voimavarat on muuten vähissä, niin lapsen kehityksen kannalta voi olla mielekästä ja järkevää, että lapsi on silloin päiväkodissa, eikä sitä erikseen tarvitse sitä oikeutta hakea.

Hapelähteen leikkipuistossa lastensa kanssa ollut Laura Väisänen on samoilla linjoilla.

7 kuukautta vanha Jasu ja pian kolmevuotias Jooa ovat olleet kotihoidossa nuorimmaisen syntymästä asti.

Jooalle päivähoitopaikkaa suunnitellaan sitten, kun perheen muutto Iisalmesta Kuopioon on hoidettu.

– Aion ja haluan olla tämän pienen kanssa vielä kotona. Jooakin tulee kolme nyt, niin olisi hyvä, että muutamana päivänä viikossa pääsisi vaikka kolme tuntia leikkimään toisten kanssa, Väisänen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.