Suonenjoki aikoo myydä ja purkaa useita rakennuksia

Säästöjen saamiseksi Suonenjoen kaupunki aikoo luopua useista kiinteistöistä joko myymällä tai purkamalla. Myös lahjoittaminen voi tulla kyseeseen.

Tekninen lautakunta saa torstaina tiedoksi tilakeskuksen ehdotuksen kohteista. Vastapainona on listaus tulevista peruskorjaus- ja uudisrakentamistarpeista.

– Poliitikot sitten lopulta päättävät, mitä näiden suhteen tehdään, sanoo kiinteistöpäällikkö Heikki Sopanen.

 

Myyntilistalle on tulossa yhdistysten käytössä oleva entinen koulu Sammaltalo, jonka myymistä kaupunki yritti jo vuosia sitten.

– Silloin ei saatu yhtään tarjousta, kertoo Sopanen.

Hänestä Sammaltalo voitaisiin myös lahjoittaa seuroille kuten Halolanmäen koulu aikoinaan lahjoitettiin kyläyhdistyksen käyttöön.

Myyntiin on tulossa myös Suonenjoen entinen rautatieasema, joka on suojelukohde. Kaupunki osti sen muutama vuosi sitten matkakeskuksen tarpeisiin. Hanke ei kuitenkaan toteutunut ja kiinteistö jäi lähes tyhjilleen.

Tilakeskuksesta myös niin sanottu katsastuskonttorin kiinteistö Mansikkaraitilla kannattaa myydä.

– Sitä tarjotaan ensisijaisesti rakennuksen nykyisille vuokralaisille.

Samoin yrittäjänkatu 1:ssä puhelinpalveluille peruskorjattu tila joutaa myydä. Se on ollut vajaakäytössä jo kymmenen vuotta.

Kaupunki omistaa myös yrityspuisto Futuriaan liittyen neljä peruskorjaamatonta asuinkerrostaloa, joissa on yhteensä 16 asuntoa plus toimistotiloja. Osa asunnoista on tyhjillään.

– Talot kannattaisi myydä nimelliseen hintaan Kiinteistö Oy Suonenjoen vuokrataloille kunnostettaviksi.

 

Hankalin on vanhan lukion kohtalo. Kaupunki ei ole löytänyt sille käyttötarkoitusta. Rakennuksessa on sisäilmaongelmaa, mikä oli perusteena uuden lukion rakentamiselle.

Ongelmista huolimatta kiinteistössä on jatkuvaa toimintaa. Siellä on kansalaisopisto ja teatteritoimintaa. Salit ovat seurakäytössä. Lisäksi Tehdään Itse ry ruokajakeluineen on siirtämässä toimintansa vuodenvaihteessa Sammaltalolta vanhan lukion ruokalaan.

Rakennuksessa pitäisi tehdä peruskorjaus. Tilakeskus on arvioinut sen hinnaksi 1,5–4 miljoonaa euroa. Hinta tarkentuu tutkimusten myötä.

Tilakeskuksen mielestä lukio olisi järkevintä purkaa. Esille on noussut myös rakennuksen lahjoittaminen seurakunnalle tontteineen.

– Tämä vaihtoehto lienee epärealistinen, sanoo Sopanen ja jatkaa, ettei kaupunki ole edes tiedustellut seurakunnan halukkuutta ottaa kiinteistö vastaan.

 

Purettavien rakennusten listalla on sisäilmaongelmien takia tyhjennetty kaupungintalo, jossa arkistojen takia on vielä lämmöt päällä.

Terveyskeskuksen lähellä oleva entinen lääkäritalo joutaa myös purkaa tarpeettomana.

Entinen ammattikoulun asuntola nykyisen koulukeskuksen kupeessa on tarkoitus purkaa vuonna 2017. Rakennus on huonossa kunnossa, mutta silti siellä edelleen asutaan.

Purkulistalla on myös Kaatron sisäilmaongelmainen alakoulu, mistä opetus siirtyy uuteen kouluun vuoden alussa.

– Purkamisajankohta riippuu siitä, miten kauan entistä Kaatron liikuntasalia käytetään.

Purkaminen edellyttää päätöstä korvaavasta tilasta eli monitoimihallista, jonka suunnitteluun varaudutaan ensi vuoden talousarviossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.