Suonenjoki sai huomautuksen toimeentulotuen leikkaamisesta

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on antanut huomautuksen Suonenjoen sosiaalilautakunnan jäsenille, jotka äänestivät toimeentulotuen leikkaamisesta syyskuussa. Huomautuksen sai myös kokouksessa ollut sosiaalijohtaja Marja Leena Markkanen.

Lautakunnan äänestyspäätös oli vastoin toimeentulotukilakia.

– Pidän menettelyä erittäin vakavana ja moitittavana, Sakslin toteaa.

Päättäjällä on oikeudellinen vastuu päätöksen laillisuudesta.

– Toimielimessä tästä oikeudellisesta vastuusta voi vapautua äänestyskäyttäytymisen perusteella tai jättämällä eriävän mielipiteen.

Toimeentulotuen maksaminen on lakisääteinen tehtävä, johon kunnan on varattava riittävät määrärahat. Tukeen oikeutetulla on siihen subjektiivinen oikeus.

– Se oli kaikilta hätäratkaisu. Säästöjä on etsitty joka paikassa, koska kaupungin tilanne on ollut niin kireä. Tehdyt leikkaukset maksettiin takaisin takautuvasti, sosiaalilautakunnan puheenjohtaja Mikko Suihkonen (kesk.) kertoi maanantaina.

Kaupunginjohtaja Juha Piiroinen arvioi, että muutamien ihmisten kohdalla saamatta jäi ykkössatasia.

– Kun tieto tuli lautakunnan päätöksestä, ilmoitin vuorokauden sisällä sosiaalijohtajalle, etten jatka päätöksen toimeenpanoa.

Kaupunginhallitus käytti asiassa otto-oikeuttaan seuraavalla viikolla. Virheellisiä tukipäätöksiä kuitenkin ehdittiin tehdä joillekin henkilöille korkeintaan kahden päivän ajan. Puuttuvat tukirahat palautettiin seuraavina päivinä.

Lainvastainen päätös syntyi, kun lautakunnan jäsen Sirpa Tuomainen (ps.) teki sosiaalijohtajan esityksestä poikkeavan esityksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.