Susimainen koira irrallaan jo kuukausia

Kuopiolainen Tapio Kettunen kuvasi jolkottelijan kesällä Leppävirran ja Pieksämäen välillä Jäppilässä.

- Olimme tulossa partioleiriltä, kun edessä ajava auto oli törmätä siihen. Hiljensimme ja otin kuvan, kun eläin jolkotteli tien vierustaa.

Riistan- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen erikoistutkija Ilpo Kojola sanoo kuvasta heti, että eläin on koira.

- Susimainen koira, jolla on koiran pyöreät silmät, korkeat korvat ja otsalinja nousee kuin koiralla.

Yksi vai useampi eläin?

Sisä-Savossa ja Kuopion seudulla on pitkin kesää tehty toistuvasti susihavaintoja. Viimeksi poliisille ilmoitettiin ihmisiä pelkäämättömästä sudesta Kuopion Rautaniemestä keskiviikon vastaisena yönä.

Toukokuussa susimainen eläin kuvattiin kännykkäkameralla Leppävirran keskustassa.

Sen jälkeen havaintoja tuli Leppävirran ja Pieksämäen väliltä ja sitten Suonenjoelta. Loppukesästä Karttulassa tehtiin jopa yli kymmenen susihavaintoa - kaikki maantiellä.

- Tiedossa ei ole, ovatko havainnot yhdestä vai useammasta eläimestä, riistapäällikkö Jouni Tanskanen Pohjois-Savon riistanhoitopiiristä kertoo.

Ainakin alueella on irrallaan kulkeva susimainen koira, mutta varmoja havaintoja ei ole siitä, onko alueella lisäksi myös nuori reviiriään etsivä susi.

- Irtokoira tai -koirat voivat pärjätä maastossa kuukausia syömällä esimerkiksi lintujen ja jänisten poikasia. Koirat oppivat syömään myös marjoja, Tanskanen kertoo.

- Jos alueella on myös reviiriään etsivä nuori susi, se ei ole ainakaan tavoitellut koiria tai kissoja tai aiheuttanut muuta vahinkoa.

Tanskanen neuvoo ilmoittamaan susihavainnoista riistanhoitopiirin petoyhdyshenkilöille ja ottamaan jäljistä ja eläimestä kuvia. Jäljet kannattaa peittää pahvilaatikolla tai muovipussilla siksi aikaa, että petotuntija ehtii tutkimaan ne.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vieremällä ei saatu kaatolupaa susille

Susi oli ilmeisesti jämtlannin pystykorva

Susi juoksi auton kylkeen Vieremällä