Suunnitteleeko Joroinen kuntaliitosta? - kunnanjohtaja vastaa

Joroisten kunnanjohtajan Joonas Hännisen mukaan Joroisten kunnan isoin haaste tulevalla valtuustokaudella on sote- ja maakuntauudistus ja siihen liittyvä maakunnan vaihto Etelä-Savosta Pohjois-Savoon.

Hännisen mukaan maakunnan vaihtamisella ei ole suuria kuntalaisille näkyviä vaikutuksia, sillä sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään jo tällä hetkellä yhteistyössä Varkauden kanssa.

– Keskussairaala on jatkossa Mikkelin sijaan Kuopiossa, mutta osa kuntalaisista on valinnanvapauden nojalla asioinut Kuopion yliopistollisessa sairaalassa jo nyt.

Hännisen mukaan kunnan tavoitteena on säilyttää kunnassa nykyiset sote-lähipalvelut, kuten virka-aikainen vastaanottotoiminta, kotiin annettavat palvelut ikäihmisille, hammashoito, lyhytaikainen vuodeosastohoito ja neuvola. Harvemmin käytettävät palvelut, kuten leikkaustoiminnot ja ilta- ja yöaikainen päivystys on tarkoitus järjestää jatkossakin keskitetysti.

Joroisten kunnanvaltuusto päättää Kaitaisten koulun lakkauttamisesta vielä ennen kevään kuntavaaleja. Hännisen mukaan muiden koulujen, eli Joroisten yhtenäiskoulun, Kuvansin koulun ja Joroisten lukion, lakkauttamista ei ole suunnitteilla.

Joroinen suunnitteli vuosina 2014 ja 2015 kuntaliitosta Varkauden, Heinäveden ja Leppävirran kanssa. Lopulta liitos ei kuitenkaan saanut kannatusta kuntien valtuustoissa. Hännisen mukaan tällä hetkellä Joroisten kunnalla ei ole kuntaliitossuunnitelmia.

– Tällä hetkellä valtiovarainministeriön laskelmat näyttävät siltä, ettei sote-uudistus aseta Joroisten kunnalle sellaisia haasteita, että tarvitsisi alkaa miettiä liitosta.

Hänninen uskoo, että sote-palvelujen rahoitusvastuun siirtyminen kunnalta maakunnan vastuulle voi olla kunnalle hyväkin asia, jos se vähentää yllätyskuluja. Varsinkin erikoissairaanhoidon kulut ovat olleet vaikeasti ennakoitavissa. Vielä on kuitenkin vaikea sanoa, miten uudistus kuntaan lopulta vaikuttaa.

Seuraavan valtuustokauden yksi suurimmista investoinneista on uuden, 40-paikkaisen vanhusten palvelukeskuksen rakentaminen. Sen suunnitteluun on varattu rahaa tälle vuodelle 200 000 euroa. Taloussuunnitelmassa rakentamiseen on varattu 4,3 miljoonaa euroa vuodelle 2018.

– Tällä hetkellä meillä on vain yksi toimipiste, joka tuottaa tehostettua palveluasumista. Sen kapasiteetti ei enää riitä. Tätä on kompensoitu pitkäaikaiseen hoitoon tarkoitetulla vuodeosastolla, josta on tarkoitus osittain luopua, kun uusi palvelukeskus otetaan käyttöön. Kunta on varautunut toteuttamaan palveluasumisyksikön itse, mutta todennäköisemmältä vaihtoehdolta näyttää yksityisrahoitteinen palveluasumishanke.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kysely: Mitkä palvelut haluaisit ehdottomasti säilyttää Joroisissa?