Svedu-lokki vapautui kahleistaan – Onkisiima olisi voinut koitua lintuvanhuksen kohtaloksi

Kuopion Puutossalmen tunnetuin siivekäs on 24-vuotias kalalokki Svedu, joka viime lauantaina pääsi vapaaksi jalkojensa ympärille kietoutuneista siimoista. Paikalliset lintuharrastajat ovat jo vuosien ajan tarkkailleen lossin Kuopion puoleisessa päässä aallonmurtajalla pesivää rengastettua lokkikoirasta, joka on alumiinirenkaasta saatujen tietojen mukaan kotoisin Ruotsista.

Tänä kesänä Svedun elämä hankaloitui luontoon jätetyn onkisiiman takia. Siima oli kietoutunut lokin jalkojen ympärille ja estänyt normaalin askeltamisen. Lintuharrastajat Markku Ukkonen ja Ilkka Markkanen päättivät tarttua toimeen ja pelastaa epäonnisen Svedun.

Lue myös: Siima jaloissa piinaa 24-vuotiasta kalalokkia
 

Lähemmällä tarkastelulla siima oli oikeassa jalassa kiristynyt tiukaksi vanteeksi nilkan ympärille ja mahdollisesti synnyttänyt linnun turvonneisiin varpaisiin kuolion. Jalassa oli myös viiltomainen haava, jonka Ukkonen arvelee syntyneen lokin yrityksistä poistaa siima nokkimalla. Toinen vaihtoehto on, että siiman jatkona on ollut koukku, joka on repeytynyt irti jalasta ja siimasta.

Lintuharrastaja Markku Ukkonen kertoo, että Svedu-lokki suuntasi kalan perässä pyydykseen heti ensimmäisenä. Liekö lintu ollut luonnostaan muita uteliaampi, vai olisiko jäänyt siima jalassaan lajikumppaneitaan nälkäisemmäksi. Kuva: Ilkka Markkanen
 

Svedu oli pyydystettäessä muuten normaalikuntoinen ja lensi vapauduttuaan poikastensa luokse, kuitenkin oikeaa jalkaansa ontuen.

Siimat ja muovijätteet ovat tappava uhka rantojen linnuille. Kalastajien tulisi huolehtia siitä, etteivät katkenneet siimat jää luontoon eläinten riesaksi.

Siima jaloissa piinaa 24-vuotiasta kalalokkia

Uusimmat

Savo

Luvatta toiminutta päiväkotia uhkaa sulkeminen Iisalmessa – kiinteistön omistaja ei suostu korjauksiin

Kuopio moninkertaistamassa robottien käytön kotihoidossa – yhä usemmalle vanhukselle kone, joka kertoo lääkkeiden ottamisesta

Kaksi kaaharia pakeni crossipyörillä moottoripyöräpoliisia Kuopiossa – pako päättyi metsään poliisikoira perässä

Lämmin sää siivitti Pohjois-Savon mansikkakauden täyteen vauhtiin – perinteinen suosikkilajike ei aivan vielä kypsä

Varattomalta kuopiolaiselta liikemieheltä löytyi yli 700 000 euroa käteistä – Viranomaiset etsivät rahakätköä kaikin keinoin

Kaikki koulut yhteen Rautavaaralla – yhtenäiskoulu aloittaa syksyllä

Iäkäs mies löytyi hukkuneena Varpaisjärveltä

Kuopion Peipposenrinteellä havaittu vesivuoto – korjaus alkaa tiistaina

Uutta Juhannusneitoa Sonja Tirkkosta voi kuvailla kansainvälisesti savolaiseksi – "Interrail olisi unelmien täyttymys"

Tästäkin asiasta voi saada väännön aikaan: Asiantuntija kannustaa rynnistämään pihapeleihin, mutta on myös heitä "joiden sietokyky on mennyt"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.