Syysloma: Tuhdit lääkkeet tekemisen puutteeseen

Pohjois-Savon koululaiset ovat ensi viikon syyslomalla. Etelä-Savossa koulujen loma on seuraavalla viikolla 43, paitsi Heinävedellä ja Joroisissa jo ensi viikolla.

Useilla paikkakunnilla on järjestetty monipuolista ohjelmaa koululaisille: taidetta, kulttuuria, kädentaitoja, liikuntaa, pelejä, retkiä ja leirejä.

Todellinen runsaudensarvi on Kuopion Supersyysloma, jonka pitkä tapahtumaluettelo tarjoaa tepsivät lääkkeet tekemisen puutteeseen jo seitsemännen kerran lapsille ja nuorille.

Lomatunnelmaan pääsee jo aloitusviikonloppuna esimerkiksi Gyostage-verkkopelitapahtumassa Savonia-amk:n Opistotien kampuksella.

Kuopion kaupungin kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman poimii Supersyysloman uutuutena kaupunginteatterin Annie Mestariampuja -musikaalin dress along -esitykset syysloman lopulla lauantaina 22.10. teemalla "Pukeudu oman elämäsi Annieksi, Frankiksi tai muuksi villin lännen hahmoksi".

Teatteri-iltapäivä on maksullinen. Perhe tai pienryhmä (4-5) henkilöä) saa kuitenkin kello 13:n tai kello 18:n esityksiin ja iltapäivän erikoisohjelmaan lippunsa alennushintaan 160 euroa.

Maksutonta tarjontaa Kuopion nuorille on esimerkiksi museoissa ja kirjastoissa, joissa voi etsiä Rosan koodia, Jonna Forsman kertoo.

Pelissä kerätään koodeja ja seurataan supersankari Rosaa, joka koettaa pelastaa maailman pahalta Griefmasterilta. Alakouluikäisiä ohjelmoinnin pariin innostavaan peliin pääsee käsiksi netissä (www.rosankoodi.fi).

Pokémon-pelin suosio näkyy monen paikan ohjelmassa – jopa ortodoksinen kirkkomuseo Riisa järjestää Pokémon-rintanappipajan.

– Pienemmille on ilmainen esimerkiksi Lukutoukan lorukimara maanantaina 17.10. kello 11 kaupunginkirjaston satuhuoneessa.

Perinteisestä suosikkitarjonnasta Forsman mainitsee tiistaina 18.10. kello 18.30 alkavan KalPan pelin, jonne alle 16-vuotiaat voivat noutaa ilmaislipun.

– Lisäksi nuorisotaloilla on paljon tapahtumia ja työpajoja. Uima- ja jäähalleista löytyy tekemistä, samoin yksityisiltä palveluntuottajilta.

Iisalmessa on jo monena vuonna kerätty syyslomaviikon tapahtumat IpanaIisalmi -nimikkeen alle.

– Se laajeni kaupungin kulttuuritoimen ja kirjaston yhteistyöstä niin, että nyt mukana on nuoriso- ja liikuntapuolikin. Tarjontaa on ipanoille ja isommillekin, kertoo kulttuuritoimenjohtaja Sanna Marin-Kainulainen.

Listalla ensimmäisenä on nuorisotalon animaatioviikonloppu 10–14-vuotiaille. Sinne voi ilmoittautua ennakkoon, ja siellä tehdään liikenneaiheinen animaatio.

Keskiviikkona on esimerkiksi lastenmusiikkiorkesteri Loiskis Trion esitys kirjaston satusopessa. Yö kirjastossa -nuorisotapahtuma osoittautui niin suosituksi, että se tuli täyteen jo etukäteen.

Liikuntapuolelta Marin-Kainulainen mainitsee uimahallin ilmaiset sisäänpääsyt perjantaina 21.10. kello 14-16 alakoululaisille ja kello 14-19 yläkoululaisille. Uimahallin Lastenlauantaiksi 22.10. rakennetaan isoon altaaseen vesiesterata.

Varkaudessa syyslomaviikon ohjelma on koottu ensimmäistä kertaa Syys-Vekara -otsikon alle.

– Tekemistä on paljon niille, jotka eivät lähde matkoille, samoin kuin niille jotka tulevat syyslomaksi Varkauteen vaikkapa ukin ja mummon luo, sanoo tapahtumatuottaja Heli Sutinen.

Hän nostaa tarjonnasta nuorisopalvelujen uutuuden, Vilin Vilimit -elokuvanäytökset kirjaston Po1ntWarkaus-studiolla. Alakouluikäisille esitetään tiistaina 18.10 klo 13 Niko – Lentäjän poika. Nuoriso saa nähtäväkseen torstaina 20.10. kello 14 Charles Chaplinin Diktaattorin. Ilmaisten näytösten lopuksi keskustellaan elokuvasta.

– Uutena toimijana on mukana Mekaanisen musiikin museo, joka kuljettaa lapsiperheet museokierrokselle keskiviikkona 19.10. kello 18. Se on maksuton alle neljävuotiaille.

Sutinen mainitsee myös torstain 20.10. ilmaisen uintipäivän kaikenikäisille uimahalli Ilopisarassa.

Pieksämäellä syyslomaa vietetään 24.–30. lokakuuta. Nuorisotyöntekijä Aino Laitinen poimii kaupungin menovinkeistä yli 13-vuotiaiden tyttöjen illan perjantaina 28.10. Poleenin kakkoskerroksessa teemalla Chick Flick. 15 ensimmäiselle on tarjolla roolikuvausta, leffoja ja herkuttelua.

– Poleenin nuorisotila FriendZone on auki, mutta muut nuorisotilat kiinni, Laitinen kertoo.

Tarkemmat tapahtumatiedot löytyvät kunkin kaupungin verkkosivulta.