"Tällaisia kuntia Suomi on täynnä"

Kahvilaa pitävä Juhani Kuikka pitää myönteisenä, että ainakin lukio on vielä säilynyt Pielavedellä.

Kunnan mahdollisuuksia työpaikkojen lisäämisessä Kuikka pitää rajallisina. Hän huomauttaa, että työttömien tukeminen kunnan varoilla kilpailee yrittäjien kanssa.

– Tämän kanssa on vaan elettävä. Tällaisia kuntia Suomi on täynnä.

Kunnasta löytyy luottamusta tulevaisuuteen monenlaisista vertailuista huolimatta.

– Muuttovoittoa on ollut, mitä ei pitkiin aikoihin tapahtunut. Tässä maassa kyllä riittää tutkijoita ja dosentteja, jotka haluavat viljellä negatiivisuutta. Aina he haluavat jotakin käyrää piirtää. Me emme lähde tällaiseen ollenkaan, yrittäjä Kalervo Saastamoinen toteaa.

Hänestä kielteisillä väitteillä ei välttämättä ole paljonkaan totuuspohjaa.

– Yrittäjien, kunnan elinkeinotoimen, kuntalaisten ja jokaisen on tehtävä töitä, jotta saadaan myönteistä aikaan. Ja hyvin paljon sitä on saatukin. Yrityksiä on tullut lisää.

Hän muistuttaa, että Pielavedelle on tullut erilaisia vapaa-ajan palveluja. Mökkiläisneuvostokin on perustettu tuomaan esiin kesäasukkaiden näkökulmaa.

Neuvoston lohjalainen puheenjohtaja Terho Tikkanen kertoo, että hänen varhaiset kokemukset Pielavedeltä ovat 1960-luvulta.

– Niiden aikojen jälkeen on tapahtunut paljon. Palvelujen vähenemistä on näköpiirissä, mutta mitään meneillään olevaa romahdusta ei pysty havaitsemaan.

Hän korostaa, että kunnassa on nykyään hyvät kaupalliset ja terveyspalvelut sekä kesäajan tapahtumia.

– Kukaan ei moiti, että jäätäisiin jotakin ilman. Kesäasukkaan vinkkelistä kunnan tulevaisuus ei ole toivottoman tuntuinen. Tosin mennään hiljaisella liekillä verrattuna 50 vuoden takaisiin aikoihin.

Toiminnan määrä on vähäisempää kuin ennen vanhaan.

– Silloin kylänraitilla näkyi nuorisoa paljon enemmän kuin nykyään.

Kunta-alan kristallipallo näyttää osin sysimustaa tulevaisuutta

Pielaveden kunnanjohtaja: "Miksi pitäisi nostaa tilastojen edessä kädet pystyyn"