Taas alkoi kiusallinen pölinä kaduilla: tulossa myös tukala siitepölykevät

Katupöly rasittaa jo kovasti Kuopion keskustassa ja suurimpien työssäkäyntialueiden sisääntuloväylillä kulkevia. Hiekoitushiekkaa on kertynyt runsaasti.

– Myös muut runkoväylät, joilla on jatkuva liikenne, voivat olla hengitysilman osalta ongelmallisia myös etäällä keskustasta, sanoo kuopiolainen ympäristöterveyden dosentti, ylilääkäri Raimo O. Salonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Salosen mukaan juuri katupöly on puulämmityksen savujen jälkeen pahin paikallinen ilmansaaste Kuopiossa. Hän arvioi, että se aiheuttaa vuosittain kymmeniä ennenaikaisia kuolemia, sillä sydän-, verisuoni- ja keuhkosairaudet pahenevat ja heikkokuntoisille iskee vaikea keuhkokuume tavallista heikommin. Myös astmaatikot, allergista tai kroonista nuhaa sairastavat ja muut hengityselimiltään herkät kärsivät.

– Jos suomalaisen yhteiskunnan kärsimä kokonaismenetys jokakeväisestä katupölykaudesta laskettaisiin euroiksi, tulisivat modernin puhdistuskaluston ja pestyn hienojakoisen sepelin hankinta sekä tehostettu hiekoitushiekan poisto ja jäljellä jäävän hienon pölyn torjunta moninkertaisesti halvemmiksi, Salonen korostaa.

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pia Anttila sanoo, että lähipäivinä on luvassa katupölyhuippu useissa Suomen kaupungeissa.

– Menneen talven hiekoitusmäärä ei välttämättä ole ratkaisevin tekijä. Eniten vaikuttavat tulevien viikkojen sää ja katujen puhdistuksen vauhti. Sateinen ja leuto kevät ilman yöpakkasia mahdollistaisi nopean puhdistuksen. Kuiva keli yöpakkasten kanssa taas saa aikaan kovan pölinän ja puhdistuksen viipymisen.

Kuopion kaupungininsinöörin Ismo Heikkisen mukaan keskitetystä hiekanpoistopäivästä ei ole vielä päätöksiä, mutta pölyntorjunta liuotussuolalla on aloitettu.

– Urakoitsijat pyrkivät aloittamaan hiekanpoiston siellä, missä se on mahdollista ja kelien puolesta vaaratonta. Keskitettyä hiekanpoistoa valmistellaan. Yöpakkaset osaltaan vaikuttavat tilanteen etenemiseen.

Viikon loppupuoli on erityisen hankala, koska sään on ennustettu olevan aurinkoinen ja sateeton vielä päiväkausia.

Salosen mielestä Kuopio aloittaa perinteisesti katujen puhdistuksen hitaasti.

– Ulkopuolisesta näyttää käsittämättömältä viikkoja kestävä ihmettely- ja suunnittelujakso, johon liittyy kinaaminen mediassa. Helsingissä suurimpia hiekkamääriä poistetaan katujen reunoilta jo helmi-maaliskuussa, vaikka lumi ja jää estävät pahaa pölinää. Tekemällä ensimmäinen puhdistuskierros varhain voidaan vähentää hiekkamassaa, joka pölyämisen lisäksi jauhaa asfaltin pinnasta lisää hienojakoisempaa pölyä.

Salosen mielestä katusiivouksen startti olisi pitänyt tehdä jo muutamina sadepäivinä.

– Kuopiossa katupölyongelmat ovat pahempia kuin monissa muissa kaupungeissa, koska täällä käytetään hienoaineksen sisältävää pesemätöntä hiekkaa. Monet muut kaupungit ja kuopiolaiset kiinteistöhuoltoyhtiötkin käyttävät suhteellisen hienojakoista, esimeriksi yhdestä kahdeksaan millimetriin halkaisijaltaan olevaa pestyä sepeliä. Se pölisee vähemmän mutta on tietenkin kalliimpaa. Se torjunee liukkautta kutakuinkin yhtä hyvin kuin hieno hiekka.

Kuopion kaupungin ympäristösuojelutarkastajan Erkki Pärjälän mielestä katupölytilanne on toistaiseksi päiväsaikaan tyydyttävä, mutta aamutunteina heikompi.

Pärjälänkin mukaan pölypitoisuudet kohoavat pian. Harmina on, että yöpakkaset voivat rajoittaa myös suolaliuoksen käyttöä pölyn torjunnassa.

Keinoja

Suunnittele reittisi

Ihmiset voivat omalla toiminnallaan vähentää katupölyn haittoja.

työ- ja vapaa-ajan liikkumisessa kannattaa käyttää julkista liikennettä tai jos kävelee tai pyöräilee, voi pyrkiä suosimaan viheralueiden viereisiä reittejä.

Jos kuuluu hengityselinsairaisiin tai on esimerkiksi pölylle allerginen, hyötyy keväällä hengityssuojaimista, terveydenhuollon ammattilaisten ohjeista ja oikeitten lääkkeiden käytöstä.

Kaikkein vaarallisinta katupöly on paitsi hengityselinsairaille myös keuhkokuumetta sairastaville. Sydänsairaille seurauksena voi olla sairaalahoitojakso.

Lähde: Hengitysliitto

Katupöly nosti raja-arvot korkeiksi Kuopiossa ja lähiseuduilla

Siitepöly ja katupöly huono yhdistelmä

Uusimmat

Savo

Suomen köyhin kunta antoi eniten hyväntekeväisyyteen – Rautavaaran Yhteisvastuu-potti omassa luokassaan

Ammattivarkaat kiersivät 17 myymälää kuukaudessa eri puolilla Suomessa – joka liikkeestä laukuttain tavaraa mukaan

Huumeita tilannut mies etsi myynnissä olleita asuntoja, joiden postilaatikoita yritti käyttää salaa tilauksiinsa

Kuinka seurakuntavaaleissa kävi sinun kotipaikkakunnallasi? Katso tästä läpimenneet

Kuopion yhteiseen kirkkovaltuustoon lähes puolet uusia

Nainen ajeli takseilla, söi ravintolassa ja vuokrasi mökin aikomattakaan maksaa - kiinni jäätyään sylki poliisien ja vartijan päälle

Antti Hedman vahvoilla johtajaylilääkäriksi KYSiin

Veden keittokehotus jatkuu Rautalammilla, koskee noin tuhatta asukasta

Lapinlahdella pääsee ensilumenladulle ehkä jo perjantaina

Verkkopalvelun kirjautumisessa katko maanantain ja tiistain välisenä yönä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.