Taas käänne: Siilinjärven sivistyslautakunta äänesti Kuuslahden koulusta

Siilinjärven kunnan sivistyslautakunta päätti keskiviikkona esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että ulkopuolinen taho rakentaa Kuuslahden koulurakennuksen ja kunta vuokraa koulun tilat. Lisäksi sivistyslautakunta esittää, että hanke toteutetaan Kuuslahden koulun hankesuunnitelman mukaisesti.

Päätösehdotuksen mukainen päätös ulkopuolisesta rakentajasta meni äänestykseen ja tuli äänin 6-3 tuli päätökseksi. Jani Kolehmainen (ps.) esitti kunnan omana hankkeena tuotettavaa investointia, jota kannatti Petri Kekäläinen (kd.). Pauli Berg (vas.) oli myös sen kannalla. Päätösehdotusta kannattivat Anne Karvonen (kesk.), Ritva Puustinen (kesk.), Heidi Katainen (sd.), Arja Lepola (sd.), Toni Juvonen (vihr.) ja puheenjohtaja Merja Oksman (kok.).

Keskusteluun käytettiin 1,5 tuntia ja 28 puheenvuoroa.

– Oma kantani muuttui keskustelun kuluessa kunnanjohtaja Vesa Lötjösen vakuutettua, että koulu Kuuslahdessa joka tapauksessa säilyy ja vuokra-aika on riittävän pitkä, 15-20 vuotta, ja sen jatko taataan. Vuokra-ajan jälkeen kunta voi lunastaa kiinteistön omakseen, Oksman sanoi.

Siilinjärvellä on kiistelty siitä, rakennetaanko Kuuslahdelle uusi koulu vai siirretäänkö sisäilmaongelmaisen Kuuslahden koulun oppilaat Pajulahden koululle Kuopion Nilsiään syksyllä 2019. Sitä varten Pajulahden koulua pitäisi laajentaa yhteistyössä Kuopion kaupungin kanssa.

Sivistyslautakunnalle annetussa Kuuslahden kouluvaihtoehtojen laskelmasta käy ilmi, että joustavassa viipaleratkaisussa ja muissa vuokravaihtoehdoissa kokonaiskulusäästöä saavutetaan lyhyellä aikavälillä. Vuokra-aikojen pidentyessä tilakulut nousevat 15 vuoden jälkeen tai jopa aikaisemmin verrattuna kunnan itse rakentamaan kouluun. Viipaleratkaisua suosii sen nopeus.

Aikaisemmin kuluvertailun nostivat esiin kokoomusryhmässä teknisen lautakunnan varapuheenjohtaja Hannu Rasi (kok.) ja kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Tomi Toivanen (kok.).

Merja Oksman kertoi, että kuntalaiset ovat olleet huolissaan annettujen lukujen oikeellisuudesta, kun vielä Pajulahti-vaihtoehtokin oli esillä.

– Nyt luvut olivat vertailukelpoisia, joskin hintataso on matkan varrella saattanut nousta.

– Korjatuissa kustannuslaskelmissa ei ollut enää huomattavaa eroa eri vaihtoehtojen välillä, Kunnan taloudellinen tilanne investointien ja korjausten osalta on jatkossakin tiukka. Tämä tulee olemaan kunnassa uudenlainen malli, jossa vuokranantaja vastaa kunnossapidosta. Uskon, että malli on toimiva, Oksman sanoi.

– Lautakunnan päätös on kokonaistaloudellisesti edullisin. Pimeät voimat on liikkeellä, jos lautakunnan päätökseen vaaditaan vielä muutosta, Oksman totesi.