Talousvesi on keitettävä Vesannolla – syynä todennäköisesti Rauli-myrsky

Vesannolla kehotetaan keittämään talousvesi ennen sen käyttämistä. Kehotus koskee Niiniveden vesiosuuskunnan alueella Tiitilän kylää, Sonkarin kylää, Kempinniementien, Riivikontien sekä Jokelantien varressa olevia talouksia.

Viranomaiset suosittelevat kaiken juomaveden ja ruuanlaittoon käytettävän veden keittämistä vähintään 5–10 minuutin ajan. Vesi on tämän jälkeen jäähdyttyään käyttökelpoista. Verkostovettä voi käyttää sellaisenaan peseytymiseen ja eläinten juomavetenä. Keittokehotus on voimassa toistaiseksi.

Syy keittokehotukseen on kuun vaihteessa otetuista vesinäytteistä löytynyt kohonnut koliformisten bakteerien pitoisuus. Verkostosta otettiin maanantaina lisänäytteitä, joiden alustavat tulokset varmistuvat vielä tänään tiistaina. Lopulliset tulokset varmistuvat viimeistään perjantaina.

Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi.

Ongelma johtuu todennäköisesti Rauli-myrskyn aiheuttamista sähkökatkoista, ja sähköjen palautumisen aiheuttamasta paineiskusta talousvesiverkostossa. Paine on voinut irrottaa putkien sisäpinnasta epäpuhtauksia. Verkostossa on ollut käynnissä ohijuoksutus ja vettä on ohjattu verkostoon kirkonkylän vedenottamolta. Honkamäen lähde on poistettu käytöstä 25.8.2016 sekä entisen Meijerin kaivo 31.8.

Terveydensuojeluviranomaisen tietoon ei ole tiistaihin (6.9.2016) mennessä tullut vahvistettuja talousvesiperäisiä sairastapauksia. Mikäli alueen asukkailla esiintyy poikkeavaa vatsaoireilua tai pahoinvointia, pyydetään asukasta ottamaan yhteyttä Kysterin lääkäripäivystykseen puh. 017 171 030 (Pielavesi) tai ilmoittautumaan paikalliseen terveyskeskukseen.

Niiniveden vesiosuuskunta tiedottaa asiakkaitaan, kun keittokehotus päättyy.

 

Talousveden käyttöohjeet

– kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä 5 - 10 minuuttia

– myös mehun laimentamiseen käytettävä vesi on keitettävä

– mikäli vesi kiehuu tai tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää

– kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi

– jääkuutioitakaan ei saa tehdä keittämättömästä vedestä

– vihannekset ja salaatit huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä

– talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää

– siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen ja peseytymiseen hanavettä voi käyttää aivan normaalisti

– pestyjen astioiden ja esimerkiksi leikkuualustojen on annettava kuivaa/kuivattava huolellisesti ennen seuraavaa käyttökertaa