Talvipäivä seisahtui Taipaleen kanavalla

Vuoden pimein päivä jäi keskiviikkona taakse. Sadat varkautelaiset juhlistivat pakkasta pelkäämättä talvipäivänseisausta Taipaleen kanavamuseon pihapiirissä perinteisessä ulkoilmatapahtumassa.

Kanavanpajan seppä, Tommi Laine on rakentanut taas 70-päisen talkoojoukkonsa kanssa kymmeniä jää-, lumi- ja tuliveistoksia kanavalle. Tämän vuoden uutuuksia ovat muun muassa museokanavan valaistus ja jäästä sekä lumesta tehty teatteri. Rakennelmien teema oli tällä kertaa ikkuna.

Tunnelmaa museokanavalle toi musiikki. Tapahtuman maskotti, Kettu rakensi puolestaan pesänsä teatteriin.

Kanavalla voi tuttuun tapaan taas ihailla muun muassa SM-tason veistäjän, joroislaisen Riitta Matikaisen jäätaidetta.

- Veistin tänä vuonna kaksi enkeliä. Veistän joka vuosi enkelin myös vanhempieni pihaan heille joululahjaksi. Saimme nyt tänne oikeaa luonnonjäätä Viltinrannasta. Se on tavattoman kaunista, elävää ja rosoista, Matikainen ihasteli.

Talvipäivänseisaus on hetki, jolloin auringon deklinaatio on minimissään ja se on pohjoiselta pallonpuoliskolta katsottuna alimmillaan taivaalla etelässä ollessaan. Silloin on vuoden lyhin päivä. Talvipäivänseisaus ajoittuu aikavälille 20.-22. joulukuuta.

Aurinko ei nouse lainkaan pohjoisen napapiirin pohjoispuolella, eikä vastaavasti laske eteläisellä pallonpuoliskolla eteläisen napapiirin eteläpuolella.

Ensi vuonna kevätpäiväntasaus on 21. maaliskuuta, kesäpäivänseisaus 21. kesäkuuta, syyspäiväntasaus 23. syyskuuta ja talvipäivänseisaus 22. joulukuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.