Tangoprinssi lauloi saattohoitokodissa: "Täällä kyse on isoista asioista, koko elämänlangasta"

Kuopiolaisen Eira Siiskosen pääsiäinen on tänä vuonna erilainen kuin ennen: erityisen herkkä. 84-vuotias on saattohoitokodissa Harjulan sairaalassa, jossa myös sydänsairas puoliso oli viimeiset viikkonsa.

– Viime lauantaina hautasin mieheni, jonka kanssa olin aviossa 63 vuotta. Hän sai lähteä kauniisti ja rauhallisesti vierelläni samassa huoneessa. Saimme olla viimeiset ajat yhdessä ihanassa hoitopaikassa, jollainen saisi olla kaikkien saatavilla viimeisinä aikoina, Siiskonen kertoo tyynesti.

Pääsiäisen alla saattohoitokoti Lehtolassa saatiin nauttia paikallisen tangoprinssin, Kettulan koulussa opettajana työskentelevän Markku Uhlbäckin käynnistä.

Seinäjoen tangomarkkinoilla kahdesti toiselle sijalle yltänyt tenori käy mielellään ilahduttamassa laulullaan muuallakin kuin konserttipaikoissa. Sielläkin, missä aika on jo vähissä.

Eira Siiskosellekaan ei voida ennustaa, onko aikaa enää hetkinen, päiviä, viikkoja vai kuukausia.

– Meillä on vain tämä hetki ja sen arvokkuus. Koetamme tehdä päivistä mahdollisimman hyviä ottamalla huomioon potilaiden toiveet ja antamalla laadukasta ja kiireetöntä hoitoa, selvittää osastonlääkäri Hanna Seppä.

Tutkimusten mukaan musiikkikokemus auttaa kivun hallinnassa. Se siirtää ajatukset muualle, hoitaa ahdistusta ja vaikuttaa jopa sydämen ja aivojen toimintaan myönteisesti.

– Minua ei pelota, sillä tuleva lähtö tuntuu luonnolliselta. Siihen on vuosien mittaan valmistautunut ja kun saa hyvää kohtelua, oleminen tuntuu nytkin ihan kelvolliselta, Eira Siiskonen kuvailee.

Voimia syövät vaikea sydämen vajaatoiminta ja keuhkoahtauma, mutta pää toimii edelleen terävästi.

– Minusta se on tärkeintä. Mikäpäs tässä, Siiskonen tuumaa.

Myös Uhlbäck on kokenut menetyksiä lähipiirissään. Hän tietää, että musiikilla on vahvistava vaikutus vaikeissa muutosvaiheissa.

– Ensimmäisellä käynnilläni kävimme läpi saattohoitokodin toimintaa ja tunneilmastoa, johon tuon mahdollisuuksien mukaan iloa. Monilla ihmisillä on käsitys, että tämä on tumman surun maailma, mutta täällä on valoisaa. Ehkä voin herkkäsieluisena artistina antaa siihen oman lisäni. On tämä minullekin erilainen kokemus, kun kyse on niin isoista asioista. Koko elämänlangasta, mietti Uhlbäck ennen kuin esitti rakkauslauluja.

Hän sai luontevan yhteyden Eira Siiskoseen ja turisi tämän kanssa pitkään.

– Harvoin sitä näkee oikeita laulajia. Olipa hyvä, kun tulitte. Minäkin olen aina nauttinut musiikista. Usein se itkettää, jos sanat nostavat tunteita pintaan. Mutta se on vain hyväksi ihmiselle. Meillä oli kotona piano ja kuuntelimme mieheni kanssa paljon musiikkia sekä radiosta että levyiltä. Vanhan kansan ihmisenä nautin musiikista kuin musiikista. Lajilla ei väliä, Siiskonen selvitti "prinssille".

Toista kymmentä saattohoitokodin asukasta sekä joukko läheisiä kuunteli laulut liikuttuneena.

Muitakin muusikkovieraita Lehtolakodissa on käynyt, mutta lisää toivotaan. Myös parikymmentä vapaaehtoista käy säännöllisesti virkistämässä asukkaita ja osallistumassa osaston arkeen.

– Täällä on kodinomainen tunnelma. Aina on kiva tulla, kiitteli vapaaehtoistyötä Pohjois-Savon syöpäyhdistyksessä koordinoiva Anu Hämäläinen.

Valtaosa saattohoidettavista on syöpäpotilaita. Useimmat lepäävät koko ajan vuoteessa, vahvimmat istuvat välillä pyörätuolissa.

Joskus joukko saa riemua lemmikkikoirien vierailuista.

– Rakkaan oman lemmikin tai muun kaverikoiran saaminen taloon on kultaakin arvokkaampaa. Tänne on lupa tuoda niitä, Hanna Seppä kertoo.

– Vapaaehtoistyöntekijät järjestävät hemmottelua arkeen esimerkiksi lakkaamalla naisten kynsiä, laittamalla hiuksia, rasvaamalla käsiä ja jalkoja. Joku lukee kirjaa tai lehteä, joku leipoo pullaa tai ulkoiluttaa.

Lisää vapaaehtoisia mahtuu joukkoon. Heidät Pohjois-Savon syöpäyhdistys haastattelee ja kouluttaa. Olvi-säätiö tuki yhdistystä saattohoitomallin levittämiseksi maakuntaan.

Uhlbäck esiintyy lauantaina 14.4. Kuopion tuomiokirkossa klo 15. Tuotto menee saattohoidon kehittämiseen Pohjois-Savossa.

 

----

 

Korjattu: Oikaistu konsertin oikea päivämäärä: 14.4. ei 31.3.

Uusimmat

Savo

Ei enää valkoisia seiniä, kodin yleissävy on nyt pehmeä – katso kuvasarja messuilta

Kuopion kaupunginjohtaja: Tämän päivän päiväkodit ovat huomisen vanhainkoteja

Rakkaus sai Huiping Zhanin, 28, jäämään Kuopioon – Pertti Tuovinen, 78, sanoo, että joka paikka on täynnä mummoja ja pappoja

Jäänveisto ihmetytti kuopiolaisia: Lasimainen eleganssi vei voiton

Kuutamoluistelu kokosi isot ihmismassat Kallavedelle – katso tunnelmalliset kuvat jäältä

Iisalmen hallintojohtaja on huolissaan päätösten avoimuudesta – kuntien työntekijöitä on peloteltu ylivarovaisiksi

Luonnon Ystäväin Yhdistys niukkasanainen Antikkala-kiistan uudesta käänteestä – "Laskettelun takia ei pidä saattaa uhanalaista lajia vaaraan"

Kuopion jäänveistokilpailun voittaja on tässä – musiikki ja tanssi valloitti sekä tuomariston että yleisön

Rautalammin kunnanjohtajasotkussa painava päätös: hallinto-oikeus asettui kunnanvaltuuston puolelle

Poliisi takavarikoi ison määrän apteekista varastettuja huumelääkkeitä – yhdelle miehistä tuomio myös puremisesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.