Tangoprinssi lauloi saattohoitokodissa: "Täällä kyse on isoista asioista, koko elämänlangasta"

Kuopiolaisen Eira Siiskosen pääsiäinen on tänä vuonna erilainen kuin ennen: erityisen herkkä. 84-vuotias on saattohoitokodissa Harjulan sairaalassa, jossa myös sydänsairas puoliso oli viimeiset viikkonsa.

– Viime lauantaina hautasin mieheni, jonka kanssa olin aviossa 63 vuotta. Hän sai lähteä kauniisti ja rauhallisesti vierelläni samassa huoneessa. Saimme olla viimeiset ajat yhdessä ihanassa hoitopaikassa, jollainen saisi olla kaikkien saatavilla viimeisinä aikoina, Siiskonen kertoo tyynesti.

Pääsiäisen alla saattohoitokoti Lehtolassa saatiin nauttia paikallisen tangoprinssin, Kettulan koulussa opettajana työskentelevän Markku Uhlbäckin käynnistä.

Seinäjoen tangomarkkinoilla kahdesti toiselle sijalle yltänyt tenori käy mielellään ilahduttamassa laulullaan muuallakin kuin konserttipaikoissa. Sielläkin, missä aika on jo vähissä.

Eira Siiskosellekaan ei voida ennustaa, onko aikaa enää hetkinen, päiviä, viikkoja vai kuukausia.

– Meillä on vain tämä hetki ja sen arvokkuus. Koetamme tehdä päivistä mahdollisimman hyviä ottamalla huomioon potilaiden toiveet ja antamalla laadukasta ja kiireetöntä hoitoa, selvittää osastonlääkäri Hanna Seppä.

Tutkimusten mukaan musiikkikokemus auttaa kivun hallinnassa. Se siirtää ajatukset muualle, hoitaa ahdistusta ja vaikuttaa jopa sydämen ja aivojen toimintaan myönteisesti.

– Minua ei pelota, sillä tuleva lähtö tuntuu luonnolliselta. Siihen on vuosien mittaan valmistautunut ja kun saa hyvää kohtelua, oleminen tuntuu nytkin ihan kelvolliselta, Eira Siiskonen kuvailee.

Voimia syövät vaikea sydämen vajaatoiminta ja keuhkoahtauma, mutta pää toimii edelleen terävästi.

– Minusta se on tärkeintä. Mikäpäs tässä, Siiskonen tuumaa.

Myös Uhlbäck on kokenut menetyksiä lähipiirissään. Hän tietää, että musiikilla on vahvistava vaikutus vaikeissa muutosvaiheissa.

– Ensimmäisellä käynnilläni kävimme läpi saattohoitokodin toimintaa ja tunneilmastoa, johon tuon mahdollisuuksien mukaan iloa. Monilla ihmisillä on käsitys, että tämä on tumman surun maailma, mutta täällä on valoisaa. Ehkä voin herkkäsieluisena artistina antaa siihen oman lisäni. On tämä minullekin erilainen kokemus, kun kyse on niin isoista asioista. Koko elämänlangasta, mietti Uhlbäck ennen kuin esitti rakkauslauluja.

Hän sai luontevan yhteyden Eira Siiskoseen ja turisi tämän kanssa pitkään.

– Harvoin sitä näkee oikeita laulajia. Olipa hyvä, kun tulitte. Minäkin olen aina nauttinut musiikista. Usein se itkettää, jos sanat nostavat tunteita pintaan. Mutta se on vain hyväksi ihmiselle. Meillä oli kotona piano ja kuuntelimme mieheni kanssa paljon musiikkia sekä radiosta että levyiltä. Vanhan kansan ihmisenä nautin musiikista kuin musiikista. Lajilla ei väliä, Siiskonen selvitti "prinssille".

Toista kymmentä saattohoitokodin asukasta sekä joukko läheisiä kuunteli laulut liikuttuneena.

Muitakin muusikkovieraita Lehtolakodissa on käynyt, mutta lisää toivotaan. Myös parikymmentä vapaaehtoista käy säännöllisesti virkistämässä asukkaita ja osallistumassa osaston arkeen.

– Täällä on kodinomainen tunnelma. Aina on kiva tulla, kiitteli vapaaehtoistyötä Pohjois-Savon syöpäyhdistyksessä koordinoiva Anu Hämäläinen.

Valtaosa saattohoidettavista on syöpäpotilaita. Useimmat lepäävät koko ajan vuoteessa, vahvimmat istuvat välillä pyörätuolissa.

Joskus joukko saa riemua lemmikkikoirien vierailuista.

– Rakkaan oman lemmikin tai muun kaverikoiran saaminen taloon on kultaakin arvokkaampaa. Tänne on lupa tuoda niitä, Hanna Seppä kertoo.

– Vapaaehtoistyöntekijät järjestävät hemmottelua arkeen esimerkiksi lakkaamalla naisten kynsiä, laittamalla hiuksia, rasvaamalla käsiä ja jalkoja. Joku lukee kirjaa tai lehteä, joku leipoo pullaa tai ulkoiluttaa.

Lisää vapaaehtoisia mahtuu joukkoon. Heidät Pohjois-Savon syöpäyhdistys haastattelee ja kouluttaa. Olvi-säätiö tuki yhdistystä saattohoitomallin levittämiseksi maakuntaan.

Uhlbäck esiintyy lauantaina 14.4. Kuopion tuomiokirkossa klo 15. Tuotto menee saattohoidon kehittämiseen Pohjois-Savossa.

 

----

 

Korjattu: Oikaistu konsertin oikea päivämäärä: 14.4. ei 31.3.

Uusimmat

Savo

Hirvi aiheutti sydämentykytyksiä Iisalmen yössä – auto suistui ojaan hiekkatiellä, loukkaantumisilta vältyttiin

Viranomaiset ratsasivat Kuopion takseja – Tilanne osoittautui paremmaksi kuin pelättiin

Kuopiolaistutkimus: Mikromuovia lähdevesissä, virvoitusjuomissa ja kartonkisissa mehupurkeissa

Jo alkaneisiin alemyynteihin ei ollut tunkua Kuopiossa – "Enemmän tulee tilattua netistä"

Rodoksen lomalento Rissalasta pääsi matkaan yli kahdeksan tuntia myöhässä – "Kävimme sight seeing -ajelulla Siilinjärvellä"

Rodokselle lähtevä lentokone hajosi Rissalaan, lomalaisia jumissa iltaan asti – etelään mielivä Hannu: "Ketuttaa kuin pientä oravaa"

Tuningkansa esitteli aikaansaannoksiaan Kalis Car Show'ssa – katso mittava kuvasarja

Asiakas tuli Tuusniemelle Voutilaisten uuteen satamakahvilaan ja tuumasi: "Tiiätkö mitä? Tämä on Suomen kaunein paikka"

Kuopiossa käsittämätön kaahailuilta: poliisi jakoi 24 ajokieltoa – erään auton katollakin oli matkustaja

Kesäsijaisista pulaa vanhusten hoivapalveluissa: "Tämä vuosi on ollut sijaisten saamisessa urani vaikein"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.