Tappaja selville yleensä vuorokaudessa

Suomessa poliisilla on henkirikoksen epäilty tekijä tiedossa vuorokauden kuluessa rikoksen ilmitulosta 79 prosentissa tapauksista. Viikon sisällä tekijä on saatu selville 90 prosentissa henkirikoksista.

–Luvut ovat maailman korkeimpia, erikoistutkija Martti Lehti Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta sanoo.

Suomalaisessa henkirikollisuudessa on ominaispiirteitä, jotka vaikuttavat esimerkiksi tekovälineisiin, mutta myös rikosten selvittämiseen.

Tieto perustuu Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen uuteen henkirikoskatsaukseen, johon on koottu seuranta- ja tutkimustuloksia henkirikoksista yli kymmenen vuoden ajalta.

Tutkimuksen mukaan henkirikosten selvittäminen on tehokasta kahdesta syystä.

– Suomessa poliisilla on taito ja kyky selvittää tehokkaasti rikoksia, ja lisäksi henkirikosten selvittämiseen satsataan paljon.

–Toinen vaikuttava asia on rikollisuuden rakenne.

Suurimmassa osassa Suomen sosiaalisia väestöryhmiä henkirikollisuus ei tasoltaan eroa muista Euroopan läntisistä maista.

Suomessa tyypillistä on kuitenkin keski-ikäisten työttömien miesalkoholistien poikkeuksellisen korkea rikollisuustaso. Se nostaa Suomen Euroopan unionin kuudenneksi korkeimmaksi henkirikollisuudeltaan.

Päihdeporukassa tehtäville henkirikoksille ominaista on, että tekijä usein ilmoittautuu itse poliisille tai poliisi kotihälytyksellä löytää epäillyn paikan päältä uhrin luota.

– Tutkimustietoa henkirikoksista ei ole saatavissa kaikista maista. Skandinaviassa tilanne on melko sama kuin Suomessa, mutta esimerkiksi verrattuna Hollantiin suomalaiset henkirikokset ovat erilaisia.

– Hollannissa järjestäytyneen rikollisuuden merkitys on huomattavasti suurempi. Myös maahanmuuttajien osuus rikollisuudesta on suurempaa.

Hollannissa henkirikosten selvitysprosentti onkin alempi. Siellä tekijät eivät itse ilmoittaudu poliisille. Teoissa myös käytetään ampuma-aseita huomattavasti Suomea enemmän.

Teräase on yleisin tekoväline

Suomessa henkirikoksista suurin osa tehdään hakkaamalla, kurkusta painamalla tai puukottamalla.

–Henkirikosten tekovälineisiin ei ole tullut tällä vuosituhannella Suomessa muutoksia. Teräase on yleisin tekoväline.

–Ainoa muutos on, että 1970–1990-luvuilla ihmisillä oli puukkoja. Nykyisin teräaseista yleisin väline on keittiöveitsi, kun teotkin ovat siirtyneet asuntoihin.

Suomalaiseen päihdekulttuuriin liittyy myös se erityispiirre, että joka vuosi tulee ilmi tapauksia, joista ei tiedetä, ovatko ne henkirikoksia vai tapaturmaisia kuolemia.

Loukkaantuneena löytyneellä uhrilla voi olla vammoja, jotka sopivat yhtä lailla kaatumiseen kuin lyömiseen. Osa päihdeongelmaisista on niin huonossa kunnossa, että he menehtyvät jälkivammoihin ja huonoon yleiskuntoonsa eikä syytä saada lopulta koskaan selville.

 

Torstain Savon Sanomissa lisää suomalaisen henkirikollisuuden piirteistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Naiselle ja miehelle elinkautiset murhasta