Tarinan nuoret koulun penkille

Kaikki Kuopion Setlementti Puijolan isännöimässä Siilinjärven Tarinan vastaanottokeskuksessa asuvat 16–17-vuotiaat nuoret pääsevät nyt koulutielle.

Siilinjärven kunnan opettajien aktiivisuuden myötä Tarinan nuorille turvapaikanhakijoille on järjestynyt oma, 11 oppilaan ryhmä perusopetukseen valmistavaan koulutukseen. Lukio-opetukseen valmistava opetus ei ole vielä mahdollista, sillä se edellyttää tietyn minimitason suomen kielen taidosta.

Hallinnollisesti uusi oppilasryhmä kuuluu Ahmon peruskoulun alaisuuteen, mutta opetus tapahtuu Siilinjärven lukion tiloissa.

Opetus alkaa tänään maanantaina, jolloin kaikki Tarinan alle 18-vuotiaat kouluikäiset lapset ja nuoret ovat opetuksen piirissä. Jo aiemmin joulukuussa 23 peruskouluikäistä Tarinan vastaanottokeskuksen lasta aloitti opiskelun Siilinlahden koulussa sekä Ahmon yläkoulussa.

Tarinan 16- ja 17-vuotiaiden nuorten opettajaksi on pestattu Mari Saavalainen. Oppilasryhmään kuuluu yhdeksän poikaa ja kaksi tyttöä. Heistä kuusi on tullut Suomeen Irakista, neljä Syyriasta ja yksi Iranista.

– Opetuksen aloittaminen myös Tarinan 16–17-vuotiaille nuorille on erittäin tärkeää. Koulutus on merkittävin asia kotouttamisen aloittamisessa, kommentoi Siilinjärven lukion rehtori Aurora Hansen Setlementti Puijolan tiedotteessa.

Hansen on ollut aktiivisesti luomassa mahdollisuuksia uuden opetusryhmän perustamiseen.

Myös Siilinjärven sivistystoimenjohtaja Kari Mustonen näkee valmistavan opetuksen tärkeänä asiana.

– Suomen kielen opetuksella aloitetaan. Näin nuoret pääsevät elämässään eteenpäin. Mitään muuta kautta he eivät tätä tärkeää opetusta saisi, hän toteaa.

Mustonen kertoo, että opetuksen kulut kustannetaan rahalla, jonka valtio on varannut kuntien antamaan valmistavaan koulutukseen.