"Tarjoaa samanlaista etua, jonka öljy aikanaan teki Norjalle”

Finnpulpin toimitusjohtaja Martti Fredrikson korostaa kuljetuksista syntyvien päästöjen vähentämistä ilmaston lämpenemisen torjunnassa.

– Suomalaisen puun matka maailmalle on ekologisinta sellun muodossa. On taloudellisesti edullisinta tuottaa sellu puuvarojen äärellä, kuljettaa kasvumarkkinoille mahdollisimman alhaisella hiilijalanjäljellä ja jalostaa lopputuotteiksi lähellä loppukäyttäjiä.

Pohjoisen puun kasvuolot luovat kuidulle paremmat ominaisuudet kuin lämpimissä maissa.

– Suomalainen havusellu on lujempaa ja joustavampaa, mikä takaa siitä tehtävien tuotteiden kestävyyden. Suomalaisille se tarjoaa modernin tuotantoteknologian myötä samanlaista etua, jonka öljy aikanaan teki Norjalle.

Aallotuskartonkia valmistavan Mondin ja Finnpulpin sellutehtaan rinnakkaiselo Kuopion Sorsasalossa tarjoaa Fredriksonin mielestä mahdollisuuden yhteiseen ekosysteemiin.

– Esimerkiksi logistiikassa ja ympäristöasioissa. Lähtökohtanamme on valmistaa Sorsasalossa vastuullisesti maailmanmarkkinoiden tarvitsemia kiertotalouden tuotteita, joiden kasvupotentiaali näyttää hyvältä.

Puunhankinnan ja lähtevän tavaran logistiikan yhteistyö lisää kannattavuutta.

– Alueen energiaomavaraisuus paranee. Yhteinen jätevesien käsittely takaa tärkeän ympäristöturvallisuuden ja laskee molempien käyttö- kuin investointikustannuksia.

Yhteispuhdistamolla saadaan pienemmät päästöt kuin kahdella erillisellä laitoksella.

Fredrikson uskoo, että Finnpulpin investoinnin myötä Sorsasaloon syntyy moderni, tehokas ja ympäristöä kunnioittava kiertotalouden keskittymä. Hänestä se on hyvin kilpailukykyinen maailmanmarkkinoilla.

– Sorsasalon kaltainen keskittymä voisi periaatteessa syntyä mihin tahansa pohjoisen havumetsän kasvualueelle.

Globaalin ilmastokysymyksen näkökulmasta hän pitää tärkeimpänä, että tuotantoketju noudattaa alan tiukimpia käytäntöjä.

– Tähän maamme lainsäädäntö, vastuullinen metsänhoito ja teollisuuden käyttämä teknologia antavat monia muita maita kestävämmät puitteet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ympäristöprofessori: Selluteollisuus tarvitsee uusia tehtaita ympäristösyistä

Kehitettäväksi suositellaan jopa vuosisatoja kestäviä tuotteita