Tarkastusraportti ruoskii Savonian verkkohankkeita

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) roimii kovin sanoin EU-rahoitteisia verkkohankkeita.

Tuoreen tarkastusraportin mukaan puutteita on ollut lähes kaikilla osa-alueilla: suunnittelussa, toteutuksessa, maksatuksessa ja valvonnassa. Välillä on jopa kierretty lakia.

Raportissa käsitellään myös kolmea Savonia-ammattikorkeakoulun verkkohanketta.

Näistä eniten kritiikkiä saa ammattikorkeakoulun Iisalmen yksikön hallinnoima Ossi-oppimateriaalihanke.

Vuosina 2005-2007 toteutetun hankkeen tavoitteena oli muun muassa tuottaa multimediaesityksiä sähköisen liiketoiminnan perusteista.

Savonian kumppaneina olivat Helsingissä toimivat Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry (Tieke) sekä WSOYpro.

Hankkeen aikana tehtiin esimerkiksi yli 50 edestakaista lentomatkaa Kuopion ja Helsingin välillä. Ilmassa oltiin jopa pari kertaa viikossa.

Asiassa ruoskaa saa erityisesti työ- ja elinkeinoministeriö. VTV:n mielestä hanketta, jossa osapuolet ovat maantieteellisesti kaukana toisistaan, ei pidä hyväksyä kuin erityisen painavista syistä.

Savonia-ammattikorkeakoulun Iisalmen tulosalueen johtajana Ossi-hankkeen aikaan toimineen Mervi Vidgrenin mukaan Savonia on antanut VTV:lle selvityksen kaikista kritiikin kohteeksi nousseista seikoista.

- Asia oli esillä jo noin vuosi sitten. Toki tarkastusvirasto oli hyvin kriittinen yleensä näille hankkeille, mutta esimerkiksi Ossin puutteet olivat pientä siihen verrattuna, mitä joissakin muissa hankkeissa ilmeni, lomaltaan puhelimeen tavoitettu Vidgren toteaa.

Vidgren kuitenkin vakuuttaa, että tarkastusviraston kritiikki huomioidaan ja siitä otetaan opiksi.

- Jatkossa varmasti kiinnitämme tarkemmin huomiota hankesuunnitelmien toteutumiseen ja talouden seurantaan. Näissä on koko ajan opittavaa.

Aiheesta laajemmin maanantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.