Tarve yritysten rahoitukseen kasvaa

Suomessa on monia pieniä yrityksiä, jotka kehittelevät menetelmiä kaivos- ja teollisuusvesien käsittelyyn ja puhdistamiseen.

Sulfator Oy:n kehityksestä vastaava Teuvo Kekko korostaa, että hyviä ideoita on, mutta pullonkaulana on rahan puute, joka hidastaa ja estää keksintöjen kaupallistamisen ja teollistamisen.

– Kansainväliset panostukset ovat satoja, jopa miljardeja euroja. Kotimaassa rahoitusta on vaikea saada erityisesti alkuvaiheen yrityksille. Hyvät ideat kaatuvat usein Suomessa rahan puutteeseen, hän sanoo.

Asiantuntemusta onkin Suomessa. Kun Talvivaaran kaivoksen toiminnan jatkaja Terrafame Group haki syksyllä 2015 vesi- ja kemian alan asiantuntijoilta ratkaisuehdotuksia, joilla voitaisiin vähentää Sotkamon kaivokselta poistettavien vesien sulfaattipitoisuutta, se sai yli sata varteenotettavaa ehdotusta tutkittavikseen.

Kekko iloitseekin, että Tekes myönsi kesäkuun lopussa Sulfator Oy:lle lainaa 159 000 euroa Sulfator-menetelmän tuotteistamiseen kansainvälisille markkinoille. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat yli 227 000 euroa.

– Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus myönsi heinäkuussa Sulfatorille liiketoimintaosaamisen valmiuksien kehittämiseen yrityksen kehittämisavustusta liki 79 000 euroa, kun kokonaishanke on yli 157 000 euroa, hän toteaa.

Vuonna 2013 perustettu Sulfator kehittää ratkaisuja sulfaattipitoisten vesienkäsittelyyn ja sulfaatinpoistoon kaivos, puunjalostus - ja metalliteollisuuden asiakkaille. Kekko on yksi sen omistajista.

Sulfator on toiminut Oulussa, Vantaalla ja Espoossa. Nyt kesäkuussa Kuopioon kotipaikkansa muuttanut Sulfator Oy hakee uusosakeannillaan rahoitusta puhdistusmenetelmänsä kaupallistamiseen ja teollistamiseen.

– Tavoitteena on saada sijoittajilta 100 000 – 200 000 euroa, Kekko kertoo.

Yrityksen tavoitteena on lyödä kunnolla kierroksia, jos osakeanti onnistuu: uusi kehityspäällikkö on yksi rahojen käyttökohde.

– Tavoitteena on kehittää kansainvälistä liiketoimintaa, joka tuottaa vuoden 2020 jälkeen merkittävää liikevaihtoa yhtiölle, Kekko sanoo.

Suunnitelmissa on myös siirtää huippuosaamista teollisuusvesien käsittelystä Kanadasta verkostonsa kautta Suomeen.

Toiveissa on, että liikevaihto lähtisi kasvuun vuoden 2019 -2020 paikkeilla. Tavoite on 8– 9 miljoonaa euroa ja työllistävä vaikutus 12– 15 henkilötyövuotta.

Yrityksen taustalle on tullut asiantuntijaksi kuopiolainen konsulttiyritys Mikko Korvinen Consulting Oy seuraavien 12 kuukauden ajaksi.

Mikko Korvinen arvioi, että Pohjois-Savossa on kiinnostusta vesienpuhdistukseen.

– Kuopion Sorsasaloon suunniteltu Finnpulpin biotuotetehdas on lisännyt kiinnostusta Kallaveden tilaan.

Sulfatorin hallituksen puheenjohtaja, diplomi-insinööri Risto Aurola on tekniikantohtori Jaakko Rämön ja diplomi-insinööri Artto Aurolan kanssa kehittänyt Sulfator-menetelmää.

Sitä on Kekon mukaan kehitetty myös yhteistyössä Kuopion tiedepuiston toimijoiden ja Oulun yliopiston kanssa.

– Viime keväänä suoritetun pilotoinnin operoinnissa Savonia ammattikorkeakoululla oli merkittävä rooli, Kekko selvittää.

Sulfaatit ovat rikkihapon suoloja. Sulfatorin menetelmällä rikki kierrätetään asiakkaan prosessissa uudelleen hyödynnettäväksi bioliuoksena metallien saostukseen, rikkivetykaasuna tai talteen otettuna raaka-aineena edelleen jalostettavaksi. Kierrätyksellä ja uudelleen hyödyntämisellä on iso vaikutus kemikaalikulujen alenemiseen ja rikin ja natriumin taseeseen ympäristöluvan näkökulmasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.