Tausta: Tivolin 120 vuoteen mahtuu haasteita

Viime vuosien työvoimapula ei suinkaan ole 120-vuotiaan Suomen Tivolin ensimmäinen haaste. Vuosien varrella tivoli on kerran jos toisenkin ajettu niin sanotusti loppuun, mutta aina on ponnistettu takaisin jaloilleen.

Yksi suurimmista koettelemuksista lienee ollut sota-aika, jolloin tivoli toimi armeijan alaisuudessa ja viihdytti taistelujoukkoja, pahimmillaan vain 30 kilometrin päässä etulinjasta.

Myöhemmin tivolin sietokykyä puolestaan testattiin verotuksella.

- Jossain vaiheessa päätettiin, ettei tällainen huvittelu sovi, ja huvivero nousi yli 50 prosenttiin, muistelee tivolin toimitusjohtaja Jyrki Sariola.

Myös television tulo ihmisten olohuoneisiin oli kova isku niin tivolille kuin kaikelle muullekin kodin ulkopuoliselle huvielämälle.

Lama karsi heikoimmat

- Menneisiin vuosikymmeniin mahtuu monenlaista. Itse olen kuitenkin saanut elää sitä hyvää aikaa, vuodesta 1994 tivolin toimitusjohtajana ollut Sariola pohtii.

Toki hänenkin aikaansa mahtuu esimerkiksi lama kaikkine lieveilmiöineen, mutta siitäkin selvittiin, ja lopulta tivolin markkinatilanne vain parani laman seurauksena.

- Heikot sortuivat, vahvat selvisivät. Nyt tilanne on se, että yleisöä tulee jatkuvasti lisää ja tulos paranee.

Tämän hetken haasteeksi Sariola nimeää työvoimapulan lisäksi aika ajoin apajille pyrkivät ulkomaiset tivoliyrittäjät, joiden matka kuitenkin useimmiten katkeaa lyhyeen.

- Monilla on takanaan huonot jäljet, ja ne tulevat nopeasti esiin, Sariola toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.