Taustaa: Keksijä vetosi aivovammaan

Kuopion käräjäoikeudessa luettiin tiistaina syytteet kaavilaiselle Tapani Tirkkoselle , joka nousi 90-luvulla maineeseen savustuspussikeksinnöllään. Häntä syytetään törkeästä velallisen petoksesta sekä kirjanpitorikoksista.

Hänen vaimoaan syytetään kirjanpitorikoksista ja avunannosta törkeään velallisen petokseen.

Kummatkin kiistivät kaikki syytteet.

Syyttäjä vaatii Tirkkosten määräämistä liiketoimintakieltoon sekä käräjäoikeuden aiemmin määräämän omaisuuden hukkaamiskiellon jatkamista. Varsinaiset rangaistusvaatimukset selviävät torstaina, jolloin oikeudenkäynti päättyy.

Syytteet tekaistuista kaupoista

Syyttäjä Pekka Mäkisen mukaan velkajärjestelyssä oleva Tirkkonen siirsi vuosina 1999-2004 yrityksensä Savro Oy:n varoja ja tuloja vaimonsa nimissä olevalle Inno-Onni Oy:lle, velkojien ulottumattomiin.

Siirrot tehtiin kaupoilla ja sopimuksilla, joilla muun muassa siirrettiin savustuspussikeksinnön rojaltioikeudet Savrolta Inno-Onnille. Syyttäjän mukaan toimille ei ollut liiketaloudellista perustetta. Siirrettyjä varoja ja tuloja on noin 53 000 euroa, joista ainakin osan epäillään sitten menneen Tirkkosten yksityiskäyttöön.

Tirkkosen ja tämän vaimon mukaan Inno-Onni on täysin vaimon hallinnassa, ja tämä on yrityksen hallituksen ainoa varsinainen jäsen. Syyttäjän näkemys on, että yhtiö on todellisuudessa Tapani Tirkkosen määräysvallassa. Inno-Onni perustettiin velkajärjestelyn alkamisen aikoihin.

Puolustus vetosi onnettomuuteen

Puolustuksen mukaan siirrot eivät olleet perusteettomia, vaan syynä oli Tirkkosen sairaus. Hän loukkaantui vuonna 1998 ja sai keskivaikean aivovamman, joka haittasi asioiden hoitamista.

Tirkkosen avustajan mukaan oli perusteltua esimerkiksi siirtää rojaltioikeuksien hallinta vaimon yritykselle. Tapani Tirkkonen vain konsultoi Inno-Onnin johtoa eli vaimoaan.

- Tulee koko ajan muistaa, että myös velkajärjestelyyn mentiin aivovamman vuoksi, Tapani Tirkkosen asianajaja Matti Reinikainen painotti.

Tirkkonen vastaa oikeudessa myös syytöksiin kirjanpitorikoksista. Syyttäjän mukaan yritysten kirjanpidoissa on sekaisin yritysten ja perheen yksityistaloudellisia kuluja, kuten matkakorvauksia.

Asiantuntijoilta tukea toimille

Puolustuksen mukaan syyttäjä ja esitutkinnan suorittanut poliisi eivät ole ymmärtäneet keksimistoiminnan luonnetta, vaan yritystoimintaan eli keksintöjen tekemiseen hankittuja tarvikkeita on virheellisesti pidetty yksityistalouden hankintoina.

Lisäksi puolustus vetosi siihen, että työkyvyttömyydestään johtuen Tirkkonen on käyttänyt runsaasti asiantuntijoiden kuten asianajajien ja tilintarkastajien palveluita, ja saanut heiltä kuvan, ettei toimissa ole ollut mitään laitonta.

- Hän (Tirkkonen) on pyrkinyt ympäröimään itsensä asiantuntijoilla, Reinikainen sanoi.

Kolmepäiväinen oikeudenkäynti jatkuu Kuopion käräjäoikeuden Nilsiän sivukansliassa vielä torstaihin saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.