Tekijät usein ulkomailta

Asuntomurtojen määrä pysyi Pohjois- ja Etelä-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa tammi–kesäkuussa liki samana kuin edellisenä vuonna vastaavana ajankohtana. Tänä vuonna Itä-Suomen poliisin tietoon tuli alkuvuodesta 47 asuntomurtoa eli yksi tapaus viime vuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän. Vuonna 2018 poliisin tietoon tuli Itä-Suomessa kaikkiaan 111 asuntomurtoa, vuotta aiemmin 68.

Asuntomurtojen lukumäärän taustalla on jo useamman vuoden ajan ollut ulkomaalaisten rikollisryhmien toiminta. Rikolliset liikkuvat ympäri Suomea, tekevät maassaoloaikana useita asuntomurtoja ja poistuvat saaliineen takaisin lähtömaahan.

– Mitään buumia ei nyt ole, mutta kyllä itäblokin ryhmät ovat näitä tehneet. Tietenkin meidän omastakin rikolliskannasta löytyy asuntomurtojen tekijöitä, mutta nyt se ei ole erityisesti päätään nostanut, selvittää rikoskomisario Mikko Lyytinen Itä-Suomen poliisista.

Koko valtakunnassa asuntomurtojen määrä putosi tammi–kesäkuussa 5,8 prosenttia. Lukumäärällisesti asuntomurtoja tapahtui koko maassa 55 kappaletta vähemmän kuin vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla.

Viime vuonna koko maassa tehtiin yhteensä 2 246 asuntomurtoa. Vuonna 2017 asuntomurtoja oli kaikkiaan 1 780, kahtena aiempana vuonna molempina noin 2 500. Vuoden 2017 "notkahduksen" syytä on vaikea arvioida.

– Siinä on voinut olla tiedottamisella jotain osuutta asiaan. Vuosikymmenen puolivälissähän asuntomurtoja sattui paljon ja ne olivat koko ajan puheenaiheena. Muistaakseni siinä jäi myös joku isompi rikollisliiga kiinni, Lyytinen pohtii.

Vapaa-ajan asuntoihin kohdistuneet murrot ovat vähentyneet liki 35 prosentilla edelliseen vuoteen verrattaessa. Lukumäärällisesti viime vuonna tammi–kesäkuussa tehtiin Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella 129 vapaa-ajan asuntomurtoa, kun tänä vuonna niitä on poliisille ilmoitettu 77 tapausta.

– Mökkimurtoja ei ole ihmeemmin ollut. Aiemmin murtautumiset kohdistuivat pitkälti niihin, ja silloin sieltä vietiin usein kaikki, Lyytinen huomauttaa.

Mökkimurtojen vähenemisen yhtenä syynä voi olla ihmisten parempi varustautuminen.

–  Siellä voi olla valvontakameroita, joita saa omassa pihapiirissä käyttää. Ne voivat toimia pelotteena, Lyytinen pohtii.

Myös liikemurtojen määrä laski alkuvuodesta viime vuoteen verrattuna ja vähennystä oli yli 40 prosenttia, joka lukumäärällisesti on 77 tapausta edellisvuotta vähemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.