Tekniikka haltuun luentosaleissa

Yliopiston luennoitsija on usein ihmeissään jälleen uuden luentosalin teknisistä vimpaimista. Kallista aikaa kuluu niiden haltuunottoon ja sählääminen turhauttaa.

Nyt yliopistolla on tarjota opetushenkilöstöllekin erityinen tila, jossa voi sekä tutustua rauhassa opetustilojen nykyiseen varustukseen että testata rohkeasti uusimpia innovaatioita, joiden käyttöönottoa vasta harkitaan. Myös yliopiston opetusteknologian palvelutiimi työskentelee Saastamoisen saliksi nimetyssä tilassa.

Älytaulun ääressä opettaja voi kokeilla kirjoittamista liitutaulun tapaan. Kirjoittamansa voi myös pyyhkiä, mutta kaikki tapahtuu sähköisesti, jolloin tekstin voi tallentaa ja lähettää verkko-oppimisympäristöön.

–Esimerkiksi matematiikan opettajat kirjoittavat monimutkaiset kaavat mieluummin käsin kuin näppäimistöllä, huomauttaa opinto- ja opetusjohtaja Tuula Heide-Savolainen.

Dokumenttikameran avulla skriinille saadaan mikä tahansa kuva, jonka päälle voidaan tehdä merkintöjä ja sitten tallentaa. Tämä on kätevää vaikkapa jonkin laitteen käyttöohjeita annettaessa.

Opetusteknologia-asiantuntija Ari Paldanius elättelee toivoa, että opettajat luopuisivat piirtoheittimistä, joihin moni luennoitsija on vielä kiintynyt.

–Tietokone pystyy välittämään dokumenttikameran kuvaa teräväpiirtokuvan laatuisena. Se korvaa piirtoheittimen mennen tullen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.