Telkkä on tarkka kolonsa sisustuksesta: näin rakennat pöntön oikeaoppisesti

Linnunpönttöön vetäisty maalipinta antaa tipujen talolle paitsi raikasta ilmettä, auttaa myös suojaamaan asumuksen turhalta kosteudelta. Maaladut laudat eivät turpoa tai laho, ja pönttö saattaa kestää huonojakin säitä jopa kymmenen vuoden ajan.

Nilsiäläisen pöntönrakentajan Pertti Hartikaisen mukaan joillakin linnuilla on tarkkoja vaatimuksia kotinsa sisustuksesta. Esimerkiksi telkänpöntön pohjalle tulisi laittaa aina viidestä kymmeneen senttimetrin kerros lahopuuta. Myös sahanpuru tai karkea puupuru käy telkälle pehmusteeksi.

– Telkkä käy pöntöllä munimassa parin vuorokauden välein munat, jotka se kaivaa purujen sekaan. Ihmiset laittavat pönttöön usein heiniä tai sammalta, mutta ne eivät toimi samalla tavalla kuin puupuru, Hartikainen selventää.

Hartikaisen mukaan ihmiset tekevät pönttöjen puhdistamisessa valitettavan usein ison virheen.

– Huhtikuussa voi tulla mieleen, että nythän pitää puhdistaa ne telkänpöntöt. Siellä on silloin jo pesintä käynnissä, ja on melkein parempi että jätetään se puhdistaminen tekemättä. Tosin jos pöntössä on oravanpesä, niin se pitää sitten ehdottomasti poistaa.

Lisää pöntönrakennusniksejä maanantain 4.4. Savon Sanomissa.