Terveyskeskukseen jopa 45 000 soittoa kuussa: lääkäriin pääsyn nopeudessa eroja Kuopiossa

Kuopion Neulamäessä asuva Jukka Mustonen on tyytyväinen kaupungin terveyspalveluihin. Hän kävi lapsiensa Jooan ja Meean kanssa perjantaina keskustan terveyskeskuksessa.

– Lapsilla on nuhaa ja kuumetta, joten soitin tänä aamuna kello kahdeksan jälkeen ja varasin ajan lääkärin vastaanotolle. Lapset pääsevät lääkäriin kello 12.15, hän selvittää.

Myös eläkkellä oleva yrittäjä Seppo Halonen kehuu kaupungin terveyspalveluja.

– Kaaduin torstaina ja polvi särkyi. Soitin tänä aamuna kello yhdeksän ja sain lääkärin ajan keskipäiväksi, hän sanoo.

Koko Kuopion alueella palvelujen nopeus vaihtelee. Esimerkiksi Kuopion Maaningan terveysasemalta oli perjantaina vaikeuksia saada lääkärin aikoja Maaningalle.

Vastaanottopalvelujen ylilääkärin viransijainen Pertti Lipponen kertoo, että Maaningalla on ollut ennakoimattomia työntekijöiden poissaoloja, kuten muuallakin. Kiireellisissä tapauksissa asiakkaita on ohjattu muihin Kuopion toimipisteisiin.

– Normioloissa maaninkalaiset hoidetaan Maaningalla, mutta jos väkeä on esimerkiksi äkillisesti sairaana, sitten heidät ohjataan muihin toimipisteisiin, esimerkiksi Nilsiään. Tietääkseni Maaningalla on esimerkiksi tulevalla viikolla normaalit kaksi lääkäriä, kuten ennenkin.

– Takaisinsoittopalvelu on yhä käytössä. Teknologia kyllä vaihtui parempaan viime vuonna. Kiireellisiin asioihin vastataan heti tai asiakas odottaa, kunnes vastataan. Kiireettömät asiat soitetaan takaisin, jos vastamaan ei ehditä, mutta poikkeuksena aikaisempaan järjestelmään viestiä ei voi jättää, Lipponen sanoo.

– Enimmillään terveyskeskukseen tulee kuukaudessa noin 45 000 soittoa, mutta hoitajatyöpanosta ei voida käyttää pelkästään puhelinpalveluun. Asiakkaiden viestit saattoivat kestää enimmillään jopa 10 minuuttia, mutta semmoisten kuunteleminen ei valitettavasti ole mahdollista. Sen takia asia hoidetaan pelkästään takaisinsoitolla, hän perustelee.

– Tekstiviestimuistutukset varatuista ajoista ovat käytössä, verenohennushoidon seurantaa on txt-viesteinä, ja soveltuvin osin myös muita asioita silloin, kun niistä on asiakkaan kanssa sovittu. Nettivarauksia on terveydenhoitoyksikössä esimerkiksi seulontatutkimuksiin, puolustusvoimia varten tehtäviin tarkastuksiin ynnä muihin samantapaisiin, Lipponen huomauttaa.

Viime vuonna Kuopiossa oli 115 000 käyntiä lääkärissä ja 77 000 hoitajalla. Lääkäreitä on vastaanottoyksikössä Juankosken kuntaliitoksen jälkeen noin 70.