Terveystalo ja Mehiläinen aloittavat koronavirustestauksen Kuopiossa maanantaina

Terveystalo aloittaa koronavirusnäytteenoton ja avaa erillisen testauspisteen Kuopioon maanantaina. Asiasta on sovittu THL:n kanssa.

Koronavirustestaukseen pääsee etälääkärin vastaanoton kautta lähetteellä.

Terveystalossa otetaan näytteitä vain THL:n hyväksymien kriteerien mukaan, eli hengitystieinfektio-oireisista terveydenhuollon ammattilaisista ja iäkkäistä henkilöistä, sekä henkilöistä, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita ja joilla on syytä epäillä koronavirusta altistumistietojen tai matkustushistorian perusteella.

Terveystalon lääkäri tekee itse arvion testauksen tarpeellisuudesta ja ilmoittaa jokaisen positiivisen tuloksen asiakkaan sairaanhoitopiirin tai erityisvastuualueen infektiolääkärille.

Testauksen aloittamisella on tarkoitus helpottaa julkisen terveydenhuollon painetta ja ruuhkaa testauksiin.

– Haluamme nopeuttaa koronavirustartuntojen löytämistä, jotta viruksen laajamittainen leviäminen hidastuisi ja tartuntaketjut saataisiin pysäytettyä Suomessa, kertoo Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono.

Terveystalon testauspisteet sijaitsevat Kuopion lisäksi Helsingissä, Espoossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Mahdollisen altistuksen välttämiseksi testauspisteet sijaitsevat Terveystalon toimipaikan yhteydessä erillään muusta toiminnasta.

Myös Mehiläinen aloittaa näytteenotot kahdeksalla paikkakunnalla, mukaanlukien Kuopio. Näytteenottoa muille paikkakunnille voidaan laajentaa tarpeen mukaan myöhemmin.

Testejä tehdään Mehiläisen näytteenottopaikoilla THL:n määrittelemien oirekriteerien täyttyessä. Asiakas ohjataan näytteenottoon Mehiläisen etävastaanoton, Digiklinikan kautta, mikäli lääkäri arvioi testauskriteerien täyttyvän.

Näytteitä ei oteta Mehiläisessä oireettomilta henkilöiltä, ja testaus edellyttää lähetteen Digiklinikalta. Näytteenottoa varten on rakennettu omat drive-in asemat, eikä testejä oteta lääkärikeskusten sisällä olevissa laboratorioissa.

Mehiläinen kertoo laajentavansa testausta muihin asiakasryhmiin mahdollisuuksien mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.