Tilanne Tyyrinvirran hyydepadolla muuttui yöllä paremmaksi

Hyydepadon aiheuttama veden nousu kääntyi keskiviikon ja torstain välisenä yönä laskuun Rautalammin Tyyrinvirralla. Vielä keskiviikkona vesi nousi sentin tunnissa ja uhkasi Tyyrinvirralla kosken rannalla olleita mökkejä.

– Illalla vedennousu pysähtyi ja yön aikana se oli laskenut jo jonkin verran. Hyydepatoon maantiesillan alapuolelle on puhjennut yön aikana kolmaskin väylä ja tilanne on tällä hetkellä ihan ok. Ei ole mitään hätää, vesi on laskusuunnassa, projektipäällikkö Ari Hyppönen Pohjois-Savon ely-keskuksesta vakuuttaa.

Hyppösen mukaan sään lauhtuminen on auttanut tilanteeseen paljon. Loppuviikosta tai ensi viikon alusta voi kuitenkin tulla taas muutos pahempaan.

– Nythän pakkasen on luvattu kiristyvän sunnuntain ja maanantain aikana. Siinä on tietenkin eväät siihen, että vesi pomppaa taas hyvinkin joutuin.

Viranomaiset, ely-keskus ja pelastuslaitos, seuraavat tilannetta tarkkaan. Tyyrinvirran hyydepatoa ei ainakaan vielä ole tarvetta avata räjäyttämällä.

– Ainakaan tänään ei tarvitse lähteä räjäyttelemään, Hyppönen kertoi torstaina.

Myös Kiuruveden Luupujoella ja Varpaisjärven Urimojoella on havaittu jokiin muodostuvan hyytöä. Luupujoen hyydepato puretaan kaivinkoneella. Tukoksen syynä on syysmyrskyllä jokeen kaatuneet puut, joihin jää on alkanut kasautua. Paikka on noin kilometrin verran ylävirtaan Kiuruvesi–Iisalmi -maantiestä.

Urimojoella tilanne rauhoittui, kun jäätä räjäytettiin keskiviikkona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.