Tiukka tulkinta voi muuttaa Mestarin yhtiöksi

Kuopion kaupungin kuntatekniikkaliikelaitoksen Mestarin tulevaisuus liikelaitoksena saattaa joutua uhanalaiseksi kilpailulainsäädännön tiukentuneen tulkinnan vuoksi.

– Tulkinta muuttui viime vuonna. Kaupungin juristit ovat sitä mieltä, kaupunkiliikelaitos ei voi osallistua omien urakoiden kilpailutukseen, sanoo Mestarin johtokunnan puheenjohtaja Ilkka Raninen (kok.).

Mestarin johtokunta käsitteli tiukentuneen laintulkinnan vaikutusta liikelaitoksen tulevaisuuteen kokouksessaan tällä viikolla. Asiaan päätettiin palata seuraavassa kokouksessa.

– Toki asia (osallistumisoikeus kilpailutukseen) voitaisiin viedä oikeuden ratkaistavaksikin, Raninen sanoo.

– Kaupunki voi tilata työn suoraan Mestariltakin, koska se on kaupungin oma yhtiö. Työtä ei olisi nykyisen lain mukaan mikään pakko kilpailuttaa.

Ranisen mukaan tilanne tulee Mestarin kannalta täysin kestämättömäksi, jos se ei voi osallistua kaupungin urakoiden kilpailuun. Urakat voivat olla miljoonien eurojen arvoisia.

– Sehän johtaa siihen, että Mestaria ei tarvita lainkaan. Mestar pitäisi ajaa alas.

Mestarin tulevaisuudelle on periaatteessa kolme vaihtoehtoa: paluu virastomalliin, jatkaa liikelaitoksena tai muuttaa osakeyhtiöksi.

– Näyttäisi, että paluuta virastomalliin ei ole. Vaihtoehdoiksi jäävät liikelaitos tai osakeyhtiö, Raninen sanoo.

Mestarin liikevaihto on 30 miljoonaa euroa vuodessa. Sen palveluksessa on noin 200 työntekijää sekä yli 100 määräaikaista sesonki- ja kausityöntekijää.