Torihinnat: Kalliita ovat, mutta mansikoita pitää ostaa oli hinta mikä hyvänsä

Halvimmalla viiden kilon mansikkalaatikon sai keskiviikkona Pieksämäen torilta, missä lajikkeesta riippuen laatikko maksoi 33–40 euroa. Iisalmen torilla hinta asettui 35–38 euroon, Varkauden torilla 40:een ja Kuopion kauppatorilla 40–45 euroon.

Savon Sanomien tekemillä torikierroksilla selvisi, että mansikkaa on tarjolla niin naftisti, että esimerkiksi Iisalmen torilla otettiin asiakkailta varauksia seuraavan päivän mansikkatoimituksiin.

 

Kuopiolainen Mika Peltoniemi sattui torikojulle, kun paikalle kärrättiin laatikkopino Suonenjoen Polkaa. Hinta sai kuitenkin Peltoniemen epävarmaksi.

– En taida neljääkymppiä maksaa. Viime viikolla ostin neljä laatikkoa 23 euron hintaan, ihmettelee Peltoniemi.

Tavoitteesta puuttuu kuitenkin vielä kuusi laatikkoa, joten mies jäi kiertelemään kojuja kuin kissa kuumaa puuroa.

– Perheemme ostaa joka kesä kymmenen laatikollista pakastettavaksi.

Kuopion torilla mansikoiden hintasota käytiin keskiviikkona lähimarjojen, Suonenjoen ja Pellesmäen Polkan kesken. Miksi pellesmäkisen laatikkohinta on viisi euroa kalliimpi?

– Siksi kun se on parempaa. On tasaisemmin kypsää ja paremman makuista, sanoo torimyyjä Emppu Hokkanen Maaseudun puutarhatuote ky:stä.

Äiti ja tytär, Maija ja Helena Korhonen ajoivat ennen torille tuloa mansikoiden perässä marketeille eri puolille kaupunkia todetakseen, että siellä kauppaa tehdään vain korkeilla litrahinnoilla. Siispä ostopäätöstä ei torilla aikailtu.

– Kolme laatikkoa, kiitos! Kalliita ovat, mutta mansikoita pitää joka vuosi ostaa oli hinta mikä hyvänsä.

Litrakauppa torilla keventää tunnetusti kukkaroa kovemmin kuin kauppojen kilomeininki. Helena Korhosta tämä ei kuitenkaan häiritse.

– Ostan silti tuoreet kasvikset, kukkakaalit ja porkkanat torilta. Ihan tunnelman takia.

Maija Korhosella on tiukempi kanta.

– Mansikan lisäksi en osta torilta kuin Partasen piirakoita.

 

Torihinnat eivät häiritse Riitta Murtolaakaan, joka tekee ostoksia Iisalmen torilla. Hän ei halua maksaa välistä tukkuliikkeille.

– Tiedän, että nämä ovat vastakaivettuja ja raha menee suoraan viljelijälle. Ei sen aina tarvitse olla halvempaa. Syö vaikka vähän vähemmän.

Vaikka kaupoissa olisikin halvempaa, on tori kauppapaikkana edelleen suosittu myös Varkauden Taulumäellä. Helge ja Lea Vänttisen mielestä torilla on oma henkensä, eikä heitä suuremmat litrahinnat juuri pelota. Mukaan tarttuu yleensä marjoja ja juureksia.

– Täällä kaikki on taatusti tuoretta. Myös siitä saadaan varmuus, että ne on oikeasti lähialueiden satoa. Kaikkia marjoja ei itse jouda metsästä noukkimaan, mutta täältä ne on helppo hakea.

Maistiaismarjoja Pieksämäen torilta löytänyt Liisa Nikkanen ostaa torilta hinnasta huolimatta mielellään, sillä hän haluaa suosia lähiruokaa ja lähiruokayrittäjiä.

– Torit ovat ihania paikkoja!

Litramitalla ostettaessa herneille kertyy kova kilohinta, vaikka torimyyjä jonkun ylimääräisen palon pussiin heittäisikin. Tämä ei kuitenkaan häiritse Timo Mäkeä, joka osti Kuopion torilta litran kolmella eurolla.

– Nämä tulevat heti popsittaviksi. Olen valmis maksamaan torilla enemmän, sillä täällä on lomalla mukava käyskennellä.

 

Ensimmäiset kotimaiset kantarellit olivat saapuneet Kuopion torille. Niitä sai litran kymmenellä eurolla. Iisalmen, Varkauden ja Pieksämäen toreilla kantarelleja ei vielä ollut tarjolla.

Lakkaa ei myyty muualla kuin Varkauden torilla, vaikka lakka-aika on parhaimmillaan Pohjois-Savossa. Kilo lakkoja maksoi 30 euroa. Lakkakauppa odottaa pohjoisen soiden satoa.

 

Vertailu: Hintamaistiaiset neljältä torilta

Kotimaiset mustikat maksoivat eilen Kuopiossa 5 euroa litra ja viiden kilon laatikko 35–40 euroa. Pieksämäellä litra oli 6 ja laatikko 42 euroa. Varkaudessa litran sai 6:lla ja Iisalmessa 7 eurolla.

Varkauden torilta löytyi sekä halvin että kallein perunan kilohinta; 2,50–4,90 euroa lajikkeesta riippuen.

Herne maksoi Pieksämäellä 4 euroa litra, 7:llä sai kaksi. Kuopiossa litran sai kolmella ja kaksi 5 eurolla. Varkaudessa ja Iisalmessa litrahinta oli 4 euroa.

Sipulinippu oli Kuopiossa ja Iisalmessa 1,50–2,50 euroa, Pieksämäellä 2 ja Varkaudessa 2,50. Naurisnippu maksoi Pieksämäellä 1,50–2, Kuopiossa 3,50, Varkaudessa 3,90 ja Iisalmessa 4,50.

Tomaattia sai kilon Kuopiossa 2–2,50 eurolla ja Varkaudessa 2,90 eurolla.

Mansikkapaniikki ei laannu: laatikko maksaa Kuopiossa jo 45 euroa