Toukokuu oli harvinaisen kylmä – viikonlopuksi luvassa yhä koleampaa

Toukokuun keskilämpötila jäi tänä vuonna Savossa harvinaisen matalaksi. Koko kuukauden keskimääräinen lämpötila oli vain 6,1, mikä on lähes kolme astetta tavanomaista kylmempi.

30 vuoden keskiarvo toukokuulle on 8,9 astetta. Viime vuonna keskilämpötila nousi jopa 12,8 asteeseen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa kuukausi oli poikkeuksellisen kolea eli vastaava toistuu keskimäärin muutamia kertoja sadassa vuodessa.

Torstaina, kesäkuun ensimmäisenä päivänä, lunta on satanut esimerkiksi Ylä-Savossa ja Kuopiossa. Ilmatieteen laitoksen mukaan lumisade kesäkuussa ei ole erityisen harvinaista, mutta sitä ei myöskään tapahtu edes joka toinen vuosi.

Edellisen kerran lumihiutaleita havaittiin kesäkuun aikana vuonna 2014. Lunta on satanut maakunnassa myös vuosina 1997 ja 1988. Vuonna 1982 lunta jäi mittavia määriä myös maahan.

Sää jatkuu perjantaina ja viikonloppuna koleana, ellei jopa vielä tämän hetken lämpötiloja kylmempänä. Perjantaina sataa vettä ja tuulenpuuskat voivat katkoa sähköjä.

Lauantainakaan sateet eivät lopu, vaan valmistujaisjuhlia joudutaan viettämään kylmässä ja kostessa säässä. Lämpötilat pysyvät vain 6–7 asteen tienoilla ja pohjoistuuli on kohtalainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Perjantaille luvassa kovia tuulenpuuskia – sähkökatkot mahdollisia

Koulujen kevätjuhlia vietetty lumisateessa - pilvet näyttävät kansainvälistä käsimerkkiä kuninkaallisille