Trombi heitteli leikkimökkiä

- Voimakas trombi sieppasi leikkimökin ilmalentoon, pyöritti sitä halkokasassa ja tuuppasi sen marjapensaaseen, sonkajärveläinen Heli Komulainen kuvailee ihmeissään sunnuntai-iltana Komulaisten kotipihassa Sonkajärven Oinasjärvellä tapahtunutta luonnonilmiötä.

- Trombi oli ainakin viisitoista metriä korkea. Voi sanoa, että se ilmestyi kuin salama kirkkaalta taivaalta keskellä kaunista ja aurinkoista kevätpäivää. Kello oli noin 17.30. Tänään on ollut lämmintä ainakin 15 astetta ja tyyntä.

- Onneksi kukaan meistä ei ollut pihalla, ja koiratkin sattuivat olemaan sisällä, Heli Komulainen sanoo.

- Olin yläkerrassa, kun äkkiä syntyi voimakas läpiveto, ja ikkunat pamahtivat kiinni. Katsoin ikkunasta ja näin pihamaalla suuren kieppuvan pölypilven, joka pyöritti leikkimökkiä ilmassa ja sen jälkeen halkokasassa. Lopulta se heitti mökin ylösalaisin marjapensaaseen.

Leikkimökin kimpussa trombi oli Asko Komulaisen arvion mukaan korkeintaan puoli minuuttia, ehkä minuutin. Puisesta leikkimökistä ikkunat menivät rikki, katto irtosi, ja isännän tekemät leikkimökin kalusteet säpäleiksi.

Komulaisten pihamaalta pyörre jatkoi matkaa pellon poikki läheiseen metsikköön. Pellolle jäi kapea, noin 20 senttimetriä leveä, mutta ei mitenkään syvä jälki. Puita se ei kaatanut ainakaan pellon laidalta.

Komulaisten asuinpaikka on nimeltään Pirttimäki, jossa koetaan kovia ukonilmoja muutaman kerran kesässä.

- Tällaista ei ole koskaan aikaisemmin tapahtunut. Sen jälkeen kun ukkosenjohdattimet uusittiin, salamaniskutkaan eivät ole aiheuttaneet vikoja, Heli Komulainen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Leikkimökki lensi 12 metriä Sonkajärvellä