Tukikohta pystytettiin Joroisiin vaihteeksi talvikelissä

Ilmavoimien joukkokoulutuskauden päättöharjoitus teki pikaisen paluun Joroisiin jo puolen vuoden jälkeen.

Johtoajatuksena on testata uutta taistelutapaa ja liikkuvan taistelutukikohdan perustamista ja toimintaa myös talvella. Kovin arktisiin oloihin taistelutukikohtaa ei kuitenkaan päästy nytkään pystyttämään.

– Käytännön syistä tällaista harjoitusta ei ole pidetty talviaikaan moneen vuoteen. Siinä mielessä kokemukset ovat erittäin arvokkaita, sanoo Karjalan lennoston komentaja, eversti Olli Sivén, joka johtaa harjoitusta.

– Olin toivonutkin vähän lunta. Sitä saisi tulla vähän lisääkin, vaikka se työllistääkin. Olemme varautuneet kunnossa- ja puhtaanapitokalustolla. Lentokoneiden jäänesto ja -poisto on yksi tarvittava erikoisvalmius.

Noin 850 henkilön harjoituksessa on perustettu taistelutukikohta Joroisten lentokentän ja varalaskupaikan ympäristöön. Myös tukikohdan liikkumista harjoitellaan. Toiminta siirtyy tiistai-illan ja keskiviikkoaamupäivän välillä Rissalan maastoon, kuten kesälläkin.

Joroisissa suljettu Viitostien osuus avataan torstain kuluessa ja joukkojen paluumarssit alkavat perjantaiaamuna.

– Harjoituksissa ei ole paljon eroja. Haluamme testata samat järjestelmät ja vakioida toiminnan. Tiettyjä kehittämistavoitteita on, esimerkiksi johtamisjärjestelmien rakentamista on vähän parannettu, eversti Sivén kertoo.

Pääpaino on maatoiminnassa, vaikka harjoituksen näyttävin ja kuuluvin osa ovat Karjalan lennoston neljä Hornet-hävittäjää.

– Mukana on myös maalitoimintaa. Harjoitus ei ole pelkkää lentokerhotyyppistä lentämistä, vaan tukikohtaa joudutaan todella puolustamaan.

Harjoitukseen osallistuvat ilmavoimien joukko-osastot eri puolilta Suomea. Joukkoja on kokoontunut Joroisiin Rissalan lisäksi Rovaniemeltä, Tampereelta, Kauhavalta ja Tikkakoskelta.

Kaikkiaan mukana on noin 850 henkilöä, joista varusmiehiä on noin 560. Reserviläisiä on nyt mukana kesän harjoitustakin vähemmän, vain noin 30.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.