Turvapaikanhakijat: Kuntapaikoille muuttajia voi tulla jo ensi kuussa

Pohjois-Savossa on koossa 120 kuntapaikkaa oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille. Myönteisen päätöksen ovat tehneet Kuopio, Iisalmi, Lapinlahti, Rautalampi, Rautavaara ja Tuusniemi. Osassa kuntia asian käsittely on vielä kesken. Etelä-Savossa myönteinen päätös on tehty vasta Pieksämäellä.

Pohjois-Savon ely-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson sanoo, että ensimmäisiä oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita voidaan ohjata kuntapaikoille mahdollisesti jo kesäkuussa. Oleskelulupapäätöksiä on saatu vasta vähän. Mattsson arvioi, että alle kymmenen henkilöä on muuttanut täkäläisistä vastaanottokeskuksista omatoimisesti muualle oleskeluluvan saatuaan. Kuntapaikkoja he eivät ole käyttäneet.

Pohjois-Savon ely-keskuksen tavoitteena on ollut löytää 285 kuntapaikkaa oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille.

– Näyttää siltä, että voisimme saada kaikkiaan noin 230 kuntapaikkaa. Se olisi hyvä tulos, Mattsson arvioi.

– Reilu sata paikkaa voisimme saada vielä lisää.

Myönteistä signaalia ovat antaneet Keitele, Pielavesi, Tervo, Sonkajärvi ja Juankoski. Pielavedellä on keskusteltu jopa 20 kuntapaikasta.

Koko maassa kuntapaikkoja tarvitaan noin 10 000, josta koossa on vasta osa. Mattsson muistuttaa, että Pohjois-Savon osuus urakasta on valtakunnallisesti vaatimaton.

– Oulu varautuu tuhannen vastaanottamiseen ja Joensuukin 150:een.

– On kuitenkin hienoa, kuinka pohjoissavolaiset kunnat ovat lähteneet mukaan tarjoamaan kuntapaikkoja.

Vaikka kuntapaikkoja olisi tarjolla, se ei merkitse, että kuntaan muuttaa turvapaikan saaneita. Ja toisaalta kuntaan voi muuttaa turvapaikan saaneita, vaikka kunnassa ei olisi kuntapaikkoja. Oleskeluluvan saaneet voivat periaatteessa muuttaa minne haluavat. Kuntapaikan vastaanottaminen kuitenkin takaa paremman alkuvaiheen tuen muun muassa asunnon saannissa.

– Jos he eivät halua kuntapaikkaa, heidän pitää järjestää itse asiansa, Mattsson kertoo.

Siilinjärvi ei tarjoa kuntapaikkoja eikä myöskään Suonenjoki. Suonenjoella on aikaisemmin tehty valtuuston päätös, että kuntaan voitaisiin ottaa kymmenen alaikäistä turvapaikanhakijaa vuodessa.

Juankoskella pohditaan kymmenen turvapaikan saaneen ottamista. Mattssonin mukaan he voisivat olla oleskeluluvan saaneita alaikäisiä, jotka siirtyisivät Suonenjoen Vanhamäestä tukiasumiseen Juankoskelle, jos alle 16-vuotiaille saataisiin puolestaan perheryhmäkoti Suonenjoelle.