Turvapaikanhakijoiden koulutuksesta selvitys: Osaaminen on monipuolista ja ammattikirjo laaja

Kokki, laatoittaja, ammattijalkapalloilija, vaatetehtailija, taksikuski, ekonomi, opettaja, maanviljelijä. Turvapaikanhakijat edustavat samoja ammatteja kuin suomalaisetkin, käy ilmi Pieksämäen vastaanottokeskuksessa tehdystä kartoituksesta.

– Usea on opiskellut mestari–kisälli-järjestelmällä. Voi olla, että Suomessa sellaista mallia ei tunnisteta, pohtii vastaanottokeskuksen taloussihteeri Anne Laitinen.

Monelta tulijalta opinnot ovat jääneet kesken. Kiinnostusta opiskeluun kuitenkin on edelleen ja jokainen turvapaikanhakija ymmärtää, että suomen kieli avaa ovet täkäläiseen työelämään.

– Epävarmuus oleskeluluvasta vaikuttaa kuitenkin taustalla. Pieksämäeltä vasta kolme on saanut oleskeluluvan.

Kielteisiä oleskelulupapäätöksiä ei ole tullut yhtään. Sen sijaan muutama henkilö on käännytetty Euroopan maahan, johon on tullut ensimmäisenä.

Turvapaikanhakijoiden osaamista on kartoitettu muissakin vastaanottokeskuksissa. Niin myös Kuopion Setlementti Puijolan ylläpitämissä Siilinjärven Tarinan vastaanottokeskuksessa sekä Kuopion Leväsen hätämajoituskeskuksessa.

– Osaaminen on monipuolista ja ammattien kirjo on todella laaja esimerkiksi teatterialan ammattilaisista vaikkapa opettajiin, toimittajiin tai parturi-kampaajiin, kertoo Puijolan viestintäpäällikkö Katja Hedberg.

Hän lisää, että tulijoilla on valtavasti annettavaa. Heitä tarvitaan, sillä Itä-Suomi tyhjenee nopeaa vauhtia.

– Olen vaikuttunut myös sitä, miten kuopiolaiset ja siilinjärveläiset vapaaehtoiset ovat valmiit näkemään vaivaa tulijoiden auttamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.