Tutkijat selvittävät liikenteen ultrapienten hiukkasten yhteyksiä aivojen terveyteen ja Alzheimerin tautiin

Itä-Suomen yliopiston koordinoima laaja tutkimushanke on saanut Euroopan komissiolta viiden miljoonan euron rahoituksen. Hankkeessa selvitetään liikenteeseen liittyvien ultrapienten hiukkasten terveysvaikutuksia ja etenkin sitä, millaisia vaikutuksia liikenteen ultrapienillä ja nanohiukkasilla on aivojen terveyteen.

Tutkijat etsivät mekanismeja, jotka liittyvät ilmansaasteille altistumiseen etenkin neurologisten sairauksien kannalta.

Neurologiset sairaudet, ja erityisesti Alzheimerin tauti, on tutkimuksissa yhdistetty vilkkaasti liikennöityjen teiden ja liikenteen lähellä asumiseen. Alzheimerin taudin lisääntymisen ja liikenteen välisen yhteyden taustalla vaikuttavia tekijöitä ei kuitenkaan vielä tunneta.

Vaikka tutkimukset ovat jo osoittaneet yhteyden ilmansaasteiden ja aivorappeumatautien välillä, erittäin pienten hiukkasten vaikutusta aivojen toimintaan ja terveyteen ei vielä tunneta. Lisäksi aivojen terveyden, Alzheimerin taudin ja ilmansaasteiden välisten yhteyksien taustalla olevat molekylaariset mekanismit ovat selvittämättä.

Hankkeen koordinaattorina toimii apulaisprofessori Pasi Jalava ympäristö- ja biotieteiden laitokselta ja konsortiopartnereina Itä-Suomen yliopistossa toimivat apulaisprofessorit Katja Kanninen ja Tarja Malm A.I. Virtanen -instituutista.

– Odotamme, että tämä hanke johtaa uusiin ja erittäin merkittäviin löytöihin, jotka voisivat lieventää haitallisten altisteiden vaikutusta ihmisten terveydelle, apulaisprofessori Pasi Jalava toteaa yliopiston tiedotteessa.

Horisontti 2020 – "Transport derived Ultrafines and the Brain Effects" (TUBE) -tutkimushankkeessa mukana on asiantuntijoita kahdeksasta Euroopan maasta, Kiinasta sekä Chilestä. He edustavat muun muassa aerosoliteknologian, päästötutkimuksen, moottori ja polttoaine-tutkimuksen, kliinisten tutkimusten, epidemiologian, ilmanlaatututkimuksen, inhalaatiotoksikologian, neurotieteen ja neurotoksikologian osaamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Ortodoksit valitsemassa uuden apulaispiispan – sijoituspaikaksi tulisi Helsinki

Iisalmen torille haetaan uutta hoitajaa – kaupunki valmis siirtymäajan hommiin vaikka itse

Kuopion autopalossa loukkaantuneet lapset päässeet sairaalasta kotiin – palon syyn tutkinta edennyt

Siilinjärveläisiä aletaan verottaa selvästi enemmän kuin kuopiolaisia: "Sillä rahalla käy ruokakaupassa aika monta kertaa"

KuPSin Heiskanen ei lämpene pelkän lisäkatsomon rakentamiselle: "Täysin rahojen tuhlausta"

Suojatien ylittäjä pelastui täpärästi – auto tuli päälle toiselta kaistalta

Iisalmi on haluttu naimapaikka – hakemuksia ilmaisiin häihin tuli Helsinkiä myöten

Kaupunginjohtaja esittää Vanuvuoren suunnitelmia jäihin: "Kokonaan uusille asuinalueille laajentuminen pysäytetään"

Humalainen traktorikuski körötteli sitomattoman kuorman kanssa

Heinäveden väki toivoo malmiyhtiön keräävän lelunsa ja häipyvän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.