Tutkijat selvittävät liikenteen ultrapienten hiukkasten yhteyksiä aivojen terveyteen ja Alzheimerin tautiin

Itä-Suomen yliopiston koordinoima laaja tutkimushanke on saanut Euroopan komissiolta viiden miljoonan euron rahoituksen. Hankkeessa selvitetään liikenteeseen liittyvien ultrapienten hiukkasten terveysvaikutuksia ja etenkin sitä, millaisia vaikutuksia liikenteen ultrapienillä ja nanohiukkasilla on aivojen terveyteen.

Tutkijat etsivät mekanismeja, jotka liittyvät ilmansaasteille altistumiseen etenkin neurologisten sairauksien kannalta.

Neurologiset sairaudet, ja erityisesti Alzheimerin tauti, on tutkimuksissa yhdistetty vilkkaasti liikennöityjen teiden ja liikenteen lähellä asumiseen. Alzheimerin taudin lisääntymisen ja liikenteen välisen yhteyden taustalla vaikuttavia tekijöitä ei kuitenkaan vielä tunneta.

Vaikka tutkimukset ovat jo osoittaneet yhteyden ilmansaasteiden ja aivorappeumatautien välillä, erittäin pienten hiukkasten vaikutusta aivojen toimintaan ja terveyteen ei vielä tunneta. Lisäksi aivojen terveyden, Alzheimerin taudin ja ilmansaasteiden välisten yhteyksien taustalla olevat molekylaariset mekanismit ovat selvittämättä.

Hankkeen koordinaattorina toimii apulaisprofessori Pasi Jalava ympäristö- ja biotieteiden laitokselta ja konsortiopartnereina Itä-Suomen yliopistossa toimivat apulaisprofessorit Katja Kanninen ja Tarja Malm A.I. Virtanen -instituutista.

– Odotamme, että tämä hanke johtaa uusiin ja erittäin merkittäviin löytöihin, jotka voisivat lieventää haitallisten altisteiden vaikutusta ihmisten terveydelle, apulaisprofessori Pasi Jalava toteaa yliopiston tiedotteessa.

Horisontti 2020 – "Transport derived Ultrafines and the Brain Effects" (TUBE) -tutkimushankkeessa mukana on asiantuntijoita kahdeksasta Euroopan maasta, Kiinasta sekä Chilestä. He edustavat muun muassa aerosoliteknologian, päästötutkimuksen, moottori ja polttoaine-tutkimuksen, kliinisten tutkimusten, epidemiologian, ilmanlaatututkimuksen, inhalaatiotoksikologian, neurotieteen ja neurotoksikologian osaamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Puistoon kylvetyistä nakinpalasista löytyi oikeaa myrkkyä

Sunnuntaina huomattu vesivuoto on korjattu

Tuusniemeläismiehen ajo autolla oli liian epävarmaa

Kuopiolaislähtöiset opettajat Annulotta ja Joonas Marjanen aloittavat 3. lukuvuoden Qatarissa – Arabimaassa säväyttivät kameliravit ja auringonlaskut

Purettavalla koululla sytytettiin palo – paikalta poistui nuorisoa

26 kertaa kortitta ajosta kärynnyt huumekuski oli matkustajana toisen huumekuskin autossa, josta löytyi varastettua tavaraa

Raitistunut "Erkki" joutui useita kertoja putkaan humalassa – Ministeri Kiuru: "Selviämisasemia on oltava joka maakunnassa"

"Alle 1,5 promillen humalassa harvoin tullaan" – Savon ainoalla selviämisasemalla ei moralisoida vaan autetaan

Lehmä putosi lietekouruun neljän metrin syvyyteen – Pelastusoperaatio voi jatkua yöhön saakka

Puutossalmen lossirantaan kokoontuu satoja päristelijöitä – "Nuoruudessa minulle ei myyty moottoripyörää, koska olin nainen"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.