Työtaistelun takia lihislinjalle jäänyt Joona, 5: "Lakko on se, että tulkaahan uuteen kotiin"

Sandra Hyttinen, 5, nakertaa lihapiirakkaa Siilinjärvellä Vuorelan Päiväkoti Pikkusiilissä lounasaikaan. Lautasella odottaa jugurtti ja banaani. Leipääkin on, jos massuun jää vielä kolo.

Tämä neiti on tietoinen, miksi maanantaina ei ole tarjolla viikkolistan mukaisesti makkarakastiketta ja keitettyjä perunoita.

– Nyt on lakkopäivä. En kyllä tiedä, mitä lakko tarkoittaa, tyttö sanoo.

Hoitokamu Joona Partasella, 5, on asiasta näkemys.

– Lakko on se, että tulkaahan uuteen kotiin, poika tuumaa.

– Ei kun tuo tarkoittaa niitä tupaantuliaisia. Äsken tässä puhuttiin tupaantuliaisista, ryhmäavustaja Anu Koistinen hymyilee.

Jos eivät ole päiväkotilapset ihan kartalla siitä, miksi hoidossa ei ole lämmintä ruokaa, Pikkusiilin henkilökunnankin on hankala vetää yhtäläisyysmerkkejä asioiden välille.

– Työtaistelun syyt tuntuvat kyllä tosi kaukaiselta, kun ne tarkoittavat meillä täällä sitä, että lapsille ei ole tavallista ruokaa, varhaiskasvatuksen opettaja Sanna Jormalainen pohtii.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) lakko vaikuttaa Siilinjärvellä siten, että ruokapalvelu ei tarjoile lämmintä ruokaa kouluissa eikä päiväkodeissa maanantaina ja tiistaina.

Kun lakon piiriin kuuluu myös kiinteistöhuollon porukka, Pikkusiilissä Ruiskaunokkien ryhmän sopessa viikonlopun aikana sammahtaneet vessan ja eteisen lamput ovat pimeinä ainakin keskiviikkoon asti.

Tilojen pimeys on korvattu ripustamalla tiloihin jouluvalot, ja ruokapolitiikka hoidetaan niin, että yksiköt tarjoilevat itse retkityyppistä evästä.

Pikkusiilissä lapsukaiset eivät stressaa asiasta, vaan ottavat ilon irti.

– Lihapiirakka on lämmintä ja hyvää, Sandra Hyttinen makustelee.

– Ehkä tämä nyt pari päivää menettelee, mutta jos pidempään jatkuisi, sitten asia olisi eri, sanoo puolestaan lastenohjaaja Marjo Löfgren.

Siilinjärven kunta on antanut vanhemmille maksuvapauden lakkopäivien osalta, mikäli lasta ei haluta tuoda hoitoon ja hoito järjestyy muutoin.

– Arvioisin, että vajaa viidennes jäi maanantaina tulematta, kertoo Siilinjärven kunnan varhaiskasvatusjohtaja Sinikka Hyvärinen.

Jotkut vanhemmat ovat laittaneet lastensa mukaan myös evästä kotoa, mutta kylmäsäilytykseen tarkoitettuja ruokia ei ole voinut tuoda.

– Varmasti vatsat tulevat täyteen muutenkin, Hyvärinen sanoo.

Pikkusiilissä päiväkodin johtaja Kaija Koskela on hakenut aamulla eväskuorman Vuorelan koululta. Pienimmille on aamulla keitetty puurokin omassa keittiössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tänäänkin osalla koululaista on eväspäivä – JHL:n poliittinen lakko jatkuu

Uusimmat

Savo

Torikansan mielestä keskusta saadaan nousuun, kun ruohonjuuritaso otetaan huomioon ja kansalaisia kuullaan

Energiayhtiöiden yhdistämisaie vaatiikin lisäaikaa Kuopiossa

Kulmunille kannatusta Ylä-Savon keskustanaisilta: "kokenut, osaava ja määrätietoinen poliitikko"

KYSin talous kovissa haasteissa: Uusia sopeuttamistoimia yli 10 miljoonan edestä

Päihtynyt moottoripyöräilijä ajoi poliiseja karkuun Kuopiossa

Mies vainosi kunnallispoliitikkoa – lähetti naiselle epäasiallisia viestejä ja herjasi häntä muille poliitikoille

Mystinen taivaanilmiö ällistyttää Savossa, kuopiolaismies tunsi voimakkaan tömähdyksen

Pariskunta myi tuhansia tabletteja ylijääneitä reseptilääkkeitä huumeiksi

Täystyrmäyksen eduskuntavaaleissa kokenut keskusta koolla Iisalmessa: "Alueiden näkemys ei ole tullut riittävän voimakkaasti esille"

Auringonvalo sytytti asunnon sisällä olleet tavarat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.