Uimahallin remontti on Iisalmen iso päätös

– Hallihan on hyvä, ei tänne mitään uutta tarvita. Kuitenkin vaan lippujen hinnat nousevat sitten, tuumaa Riitta Jääskeläinen Iisalmen uimahallin peruskorjaustarpeesta.

– Mittee lissee tänne muka tarvitsee. Tämä on hyvä näin, jatkaa vesijumppakaveri Tellervo Rönkkö.

Naiset kuitenkin nyökyttelevät hyväksyvästi, kun kuulevat, että uimahallin peruskorjauksen yhteydessä ei ole lähtökohtaisesti tarkoitus tehdä mitään merkittäviä uusia mullistuksia hallin repertuaariin, vaan peruskorjata rakenteet ja pinnat kuntoon.

– Sehän kuulostaa hyvälle, että uudistetaan, Jääskeläinen sanoo.

Halli on rakennettu vuonna 1974. Pientä kasvojenkohotusta toivoo myös Marjo Hakkarainen, joka on juuri käynyt uimassa tyttärensä Siirin kanssa.

– Omaan silmään halli on perussiisti ja toimiva, mutta voisi tätä uudistaa. Uimahallina tämä on kyllä hyvä, kylpylät ovat sitten asia erikseen.

Vaikka pintapuolisesti paikat näyttävät siisteiltä, uimahallin remontti on ollut Iisalmessa pinnalla jo vuodesta 2011 lähtien, ja siirtynyt jatkuvasti, kun remontin tarpeessa on ollut muun muassa kouluja.

Tällä hetkellä hallin peruskorjaukseen on merkattu investointiohjelmassa viisi miljoonaa euroa vuosille 2018–2019. Lopullisen päätöksen peruskorjauksen toteuttamisesta tekevät kuitenkin tulevat kaupunginvaltuutetut.

Kuntotutkimuksia tehtiin jo vuonna 2013, mutta nyt on perustettu uusi työryhmä ja pian alkaa kattavampi kuntokartoitus. Se valmistuu kesän aikana.

– Erityisesti tarvitaan tutkimuksia runko-, julkisivu- ja yläpohjarakenteisiin ja vedenpuhdistusjärjestelmään, sanoo Iisalmen kaupungin tilapalvelun johtaja Kari Nissinen.

Allasrakenteet tutkitaan kesän seisokkiaikana. Vuoden 2013 tutkimuksissa korjausasteeksi arvioitiin 60 prosenttia.

Jos vaipan ja vedenpuhdistuksen osalta paljastuu jotain yllättävää, korjausaste nousee nopeasti. Vaikka Kari Nissinen ei halua mennä asioiden edelle, hän kuitenkin mainitsee, että uuden vastaavan kokoisen hallin rakentaminen maksaisi noin 10 miljoonaa euroa.

Iisalmen kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Pekka Partanen tietää, miten paljon uimahallin kunto ja tilojen ahtaus on puhuttanut käyttäjiä viime vuosina. Hallia on laajennettu 1996 ja pieniä korjauksia on tehty vuosittain. Rakenteet ja tekniikka vaativat kuitenkin uudistusta.

– Tekniikka on auttamattomasti jäänyt jälkeen. Käyttäjien puolelta yleisin toive on, että kuntouintiin ja vesijuoksuun pitäisi saada lisää tilaa.

Partanen sanoo, että esteettömyys ja turvallisuusasiat pitää ottaa korjaussuunnitelmassa paremmin huomioon. Esimerkiksi valaistus sekä laattojen pinnat ja väritys ovat kehittyneet huimasti 1970-luvulta.

Iisalmen uimahalli vetää porukkaa lähikunnista niin, että kolmannes kävijöistä tulee kuntarajan ulkopuolelta. Vuodesta 1974 asti uimahalliin on myyty 5,5 miljoonaa lippua. Esimerkiksi viime vuonna kävijöitä oli noin 158 000.

– Jos peilaa kävijämääriä, uimahalli on ylivoimaisesti suosituin terveysliikuntapaikka Ylä-Savossa, Partanen sanoo.

Hän ei koe järkevänä, että hallin remonttia katettaisiin vaikka lippujen hintojen nostolla ulkopaikkakuntalaisille.

– Uimahalli on seudullinen palvelu. Eihän jokaisella kunnalla ole mahdollisuuksia omaan uimahalliin.

Paikkajakauma: Valtuuston koko pysyy Iisalmessa

Iisalmen kunnanvaltuustossa istuu nyt 43 valtuutettua ja määrä pysyy samana tulevalla valtuustokaudella.

Nykyvaltuustolla keskustalla on 17 paikkaa, kokoomuksella 8, vasemmistoliitolla 6, SDP:llä 5, perussuomalaisilla 3, vihreillä 2 ja kristillisdemokraateilla 2.

Iisalmessa äänestysprosentti oli viime kuntavaaleissa 56,9. Äänioikeutettuja oli tuolloin 17 997.

Vuonna 2008 äänestysprosentti oli 57,3.

Kuntien haasteet -sarjassa esitellään Savon Sanomien levikkialueen kuntien keskeisiä teemoja tulevalla valtuustokaudella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Väkimäärän kehitys painopisteenä Iisalmessa