Uimakoulujen hinnoissa isoja eroja - ilmaisesta 70 euroon

Vajaa 10 poikaa napottaa lastenaltaan viereisellä penkillä. Tyttöjä odotetaan – taas.

– Mitä haluatte tänään pelata, kun on vika kerta? kysyy uimaopettaja Olli Kähkönen.

Kuoro vaatii äänekkäästi tulipalo-, banaani- tai pusuhippaa. Tyttöjen tullessa leikiksi valikoituu tulipalohippa. Kiinniotettavat hilpaisevat altaaseen.

– Kävellen! huutaa Kähkönen.

Kuopion Uimaseuran alkeisuimakoulussa totutellaan veteen leikin varjolla. 15 lapsen alkeisryhmiä on kesän aikana järjestetty kahdeksan. Kysyntää olisi enemmänkin.

– Todennäköisesti järjestämme useamman alkeiskurssin ensi kesänä, kertoo seuran junioripäällikkö Tua Turunen.

Jonotuspaikat ovat tänäkin kesänä olleet täynnä, ja ennen juhannusta järjestettiin ylimääräinen alkeiskurssi.

Luonnonvesissä ollaan säiden armoilla

Uimakouluja on tarjolla kaikissa Pohjois-Savon kunnissa. Uimaopetusta järjestetään vasta-alkajille, mutta muutamissa kunnissa tarjotaan myös jatkokursseja.

Paikoin lasten uimakoulut on jo polskittu, mutta muutamassa kunnassa vesipedot päästetään altaaseen tai järviveteen heinä–elokuussa.

Järjestämisajankohdan lisäksi puitteet ja hinta vaihtelevat kunnittain. Jos hallia ei ole, uimakoulut järjestetään yhteistyössä naapurikunnan kanssa tai perinteisesti luonnonvesissä. Näin tehdään Vesannolla, missä uimakoulu alkaa maanantaina.

Uimakouluista vastaavan Mauri Kilpeläisen mukaan sää vaikuttaa oleellisesti uimakoulun sujumiseen.

– Yhtenä sateisena kesänä paikalle tuli vain kolme lasta. Kylmällä säällä uiminen menee värjöttelyksi.

Pienillä paikkakunnilla uimakoulujen toteutuminen ei ole aina itsestään selvää. Kilpeläinen sanoo, että Vesannolla lomalaiset mahdollistavat osittain ryhmien toteutumisen.

Hallimaksut määräävät hinnan

Myös hinnat vaihtelevat puitteittain ja kunnittain. Esimerkiksi Kuopion uimaseuran viisipäiväinen kurssi maksaa 70 euroa, kun taas Tuusniemellä luonnonvesissä pidettävä nelipäiväinen kurssi on ilmainen.

– Hallimaksujen takia hintoja on paine nostaa nykyisestäänkin, kertoo Turunen.

Kaavilla kirkonkylän uimarannassa pidettävästä uimakoulusta peritään nimellinen viiden euron maksu. Kaikki halukkaat ovat mahtuneet mukaan.

– Jos tulijoita olisi enemmän, perustaisimme lisäryhmän. Uimataito on perustaito ja turvallisuusasia, sanoo vapaa-aikatoimen sihteeri Riitta Iivanainen.

Kuopiossa lasten uimakoulut täyttyivät viikossa