Ulkomaalainen nainen pyysi apua perintörahojen siirtämiseen – kaksi nuorta miestä sekaantui isoon yrityshuijaukseen

Varkautelainen 27-vuotias mies löysi netistä treffipalvelusta yhdysvaltalaisen Tamaran, joka kertoi olevansa muuttamassa New Yorkista Suomeen.

Nainen kertoi isänsä kuolleen ja pyysi apua perintörahojen siirtämiseksi kahdelle sukulaismiehelleen.

Varkautelaismies etsi netistä tietoja naisen kertomalla isän nimellä ja löysi uutisen amerikkalaismiljonäärin kuolemasta. Myös naisen nimellä löytyi Facebook-profiili.

Mies suostui ottamaan rahoja vastaan tililleen ja siirsi niitä pyynnöstä tilisiirroilla Afrikkaan.

Mies ehti tehdä ulkomaan rahasiirtoja Tamaran pyynnöstä joitakin kertoja, kunnes hänelle tuli useassa eri erässä vajaa 70 500 euroa hämeenlinnalaisen 20-vuotiaan miehen tililtä.

Varkautelaismies ehti tällä kertaa siirtää tuhat euroa Afrikkaan, mutta heti sen jälkeen pankki sulki hänen tilinsä ja Itä-Suomen poliisilaitos haki tililtä 69 700 euroa takavarikkoon poliisin tilille.

Ihana nainen oli saanut perinnön

Asiaa selviteltäessä ilmeni, ettei Tamaraa ollut olemassakaan tai hän ei ainakaan ollut miljonäärin tytär eikä todennäköisesti edes nainen.

Samanlainen hahmo oli viestitellyt Facebookissa myös hämeenlinnalaisen 20-vuotiaan miehen kanssa, kertonut vanhempiensa ja sisarustensa kuolleen auto-onnettomuudessa ja pyytänyt apua rahojen siirtämiseen ennen kuin nainen muuttaa Bostonista Suomeen ja tulee miehen tyttökaveriksi.

Hämeenlinnalaismies antoi tilinumeronsa tälle hahmolle, joka oli kutsunut itseään Jennifer Tamaraksi.

Tuntemattoman yhteydenotto Facebookissa tai muussa some-palvelussa voi olla muuta kuin miltä se ensin näyttää. Kuva: Anu Mattila
 

Samaan aikaan toisaalla

Samaan aikaan ruotsalaisen elektroniikkaliikkeen sähköposteja oli kaapattu ja tutkittu.

Joku lähetti ruotsalaisfirman työntekijän nimissä oikean laskun ruotsalaisfirman singaporelaiselle asiakasyritykselle niin, että laskuun oli kuitenkin väärennetty hämeenlinnalaismiehen tilinumero ruotsalaisfirman tilinumeron paikalle.

Kun singaporelainen asiakas maksoi 70 498 euroa, maksu tulikin Suomeen hämeenlinnalaismiehen tilille.

Nuori hämeenlinnalaismies puolestaan huijarin ohjeiden mukaan välitti rahat tilisiirtoina erissä varkautelaismiehelle, jonka puolestaan piti siirtää rahat äkkiä Afrikkaan.

Hämeenlinnalaismiehen veli kuitenkin kuuli asiasta ja pyysi miestä ottamaan yhteyttä pankkiin ja poliisiin. Poliisi ehti tilanteeseen väliin siinä vaiheessa, kun varkautelaismies oli pienen reissunsa takia myöhästynyt eikä siksi ollut ehtinyt hävittää kaikkia rahoja.

Tamara tai Jennifer oli todennäköisesti mies rikollisliigasta

Molemmat suomalaismiehet kertoivat poliisille, että olivat luulleet saavansa naisseuraa Tamarasta, joka olikin Jennifer tai sitten jotain aivan muuta.

Miesten onni oli, että poliisi sai pääosan rahoista takavarikkoon ja palautti ne ruotsalaisyritykselle, jotta yritys ei alkanut karhuta koko summaa miehiltä.

Rikostapaus tuli tutkintaan Varkauden poliisiasemalle. Kuva: Vera Kempf
 

Syyttäjä nosti miehiä vastaan syytteet törkeästä rahanpesusta.

Käräjäoikeuden mukaan siirretty omaisuus oli erittäin arvokas ja miehet toimivat tahallisesti. Molemmat miehet olivat aikuisia ja heidän olisi tullut ymmärtää, että sosiaalisen median kautta tulevaan täysin tuntemattoman henkilön tutustumistarkoitukseen liittyy jotain hämärää, kun viesteissä pyydettiin tilinumeroa.

Rahojen kierrättäminen eri pankkitilien kautta olisi voinut johtaa siihen, ettei rahavaroja lopulta saada yhdistettyä siihen rikokseen, jolla rahat oli hankittu.

Oikeus kuitenkin katsoi, etteivät rahanpesurikokset olleet kokonaisuudessaan törkeitä.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi molemmat miehet rahanpesusta 60 päiväsakkoon. Varkautelaismiehelle tuli maksettavaa 720 euroa ja toiselle miehelle 540 euroa.

Lisäksi miesten on maksettava ruotsalaisyritykselle korvauksia yhteisvastuullisesti runsaat 8 500 euroa koroista, aiheutuneesta selvittelytyöstä ja oikeudenkäyntikuluista.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Oikeudenkäynnissä ei käsitelty varkautelaismiehen tilin kautta kulkeneita muita ulkomaalaisia rahasiirtoja, joita poliisi ja pankki havaitsivat samassa esitutkinnassa.

Kahden miehen kohtaamat valetyttöystävä ja rahojen siirrot ovat yleensä osa järjestäytynyttä rikollisuutta, jossa ammattihuijarit etsivät rahamuuleja käyttöönsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.