Uskomaton nousu miinuspisteiltä voittoon

Varkauden Päiviönsaaren koulu voitti Uutisviisaat-finaalin uskomattomalla kilpailulla.

Antto Nissilän, Miika Heiskasen ja Tatu Karvisen kilpailu ei alkanut lupaavasti. Kolmikko vastasi ensimmäiseen kysymykseensä väärin, ja haastamalla Vesannon yhtenäiskoulu vei pisteet heidän kysymyksestään. Päiviönsaaren joukkue yritti korjata tilannetta haastamalla Rautavaaran koulun kysymyksen, mutta väärä vastaus vei joukkueen miinuspisteille.

– Luottoa oli, että tästä vielä noustaan, pojat kertovat finaalin päätyttyä.

Uutisviisaat-finaali ehti yli puolenvälin, ennen kuin Päiviönsaaren koulu aloitti hurjan nousunsa. Käänteentekevä kysymys koski Pohjois-Savon kuntien määrää, johon Nissilä, Heiskanen ja Karvinen tiesivät ainoina oikean vastauksen. Kolme pistettä nosti Päiviönsaaren seitsemään pisteeseen – vain pisteen päähän kilpailua johtaneista Vesannon ja Vehmersalmen kouluista.

Viimeiselle haastekierrokselle edettiin siis jännittävässä tilanteessa. Päiviönsaari vastaa oikein omaan kysymykseensä sekä haastaa onnistuneesti Rautavaaran ja Puijonsarven koulujen kysymykset nousten johtoon 13 pisteellään. Takana kuitenkin tilanne on tasainen: Vehmersalmella on 12 pistettä ja Vesannolla 10 pistettä.

Viimeisellä kierroksella pisteitä saa ainoastaan Vesanto, mutta se ei riitä. Huikean nousun tehnyt Päiviönsaaren koulun Varkaudesta julistetaan voittajaksi.

– Äärettömän hyvältä tuntuu, pojat vastaavat voiton selvittyä kilpailun vetäneen Savon Sanomien urheilutoimittajan Tomi T. Turusen klassiseen kysymykseen "miltä nyt tuntuu".