Uusia liikkeitä on pyrkimässä Kuopion torin alle

Uusia kauppoja on tulossa Kauppakeskus Apajaan Kuopion torin alle. Esimerkiksi kohta siellä avautuu uusi väliaikainen, varastomyymälän tapainen pop up -myymälä.

Kuopion Pysäköinti Oy:n kiinteistöpäällikkö Mika Eskelinen vastaa toimitilojen vuokrauksesta Kauppakeskus Apajasta.

– Nykyään lyhytaikaisten pop up -liiketilojen kysyntä ylittää tarjonnan. Yhteydenottojen määrä on lisääntynyt myös pitempiaikaisten sopimusten suhteen. Työtä tämä silti vaatii, vaikka parempaan päin mennäänkin, Eskelinen arvioi maanantaina.

Kuopion Pysäköinti Oy vastaa myös pysäköintipalveluista Kuopion keskustassa. Apaja yhdistää Kuopion kävelykeskustan kauppakorttelit, toripysäköinnin ja kauppahallin.

– Vaikuttaa siltä, että kuopiolaiset ovat vihdoin löytäneet Apajan ja Toriparkin. Kummankin kävijämäärät kasvavat koko ajan ja tämä koskee myös läpikulkua torin varrella oleviin muihin kauppakiinteistöihin, Eskelinen selvittää.

– Samanaikaisesti yritysten kiinnostus Apajaan on kasvanut. Koska vuokraustilanne on ollut haastava, olemme panostaneet lyhytaikaisiin ja joustaviin vuokrasopimuksiin tai jopa tarjonneet Mannerheimin Lastensuojeluliiton kaltaisille järjestöille tiloja vastikkeetta, hän kertoo.

– Nyt olemme kuitenkin linjanneet, että pallomerestä emme luovu kovin helpolla – se olisi iso pettymys monelle lapsiperheelle, Eskelinen huomauttaa.

Ravintolayrittäjä Hongwei Du hoiti iltapäivällä japanilaista Kunpu-ravintolaa. Hän iloitsee Apajan piristymisestä.

– Nyt Apajassa on enemmän asiakkaita muun muassa lounasaikaan. Vapaa pysäköinti on auttanut. Apaja on nyt parempi verrattuna kahden vuoden takaiseen, hän kertoo.

Kultatukku-ketjun myymäläpäällikkö Sanna Kotilainen aloitti elokuun alussa ketjun liikkeessä Apajassa.

– Olen ollut tässä toista kuukautta. Tosin jo keväällä olin kuukauden. Apaja on kiva paikka sijainniltaan, ihmiset ovat löytäneet tänne yllättävän hyvin. Välillä on hiljaista, mutta niinhän se on joka paikassa, hän mainitsee.

– Alku- ja loppuviikko ovat vilkkaimmat kauppapäivät, hän toteaa.

Kotilainen toivoo Apajaan vaatekauppaa vilkastuttamaan toimintaa.

– Vaatekauppa olisi kiva omalta kantiltani. Sen tarjonta sopisi yhteen korujen myynnin kanssa, hän naurahtaa.

Realia Management Oy:n yksikön päällikkö Tarja Korhonen on huomannut Toriparkin vireytymisen myönteiset vaikutukset keskustan toimitilamarkkinoilla.

– Se näkyy liikkeissä selkeänä vilkastumisena. Myös kauppakäytävällä on enemmän liikkujia.

– Apajankin liiketiloista tulee kyselyjä, mutta ehkä nyt tilat eivät kohtaa tarvetta. Tilantarve on liian suuri verrattuna siihen, mitä olisi mahdollista vapauttaa, hän otaksuu.

Naapurissa olevan Anttilan kurssi ei Korhosen mukaan ole haitannut.

– Apajaan sillä ei ole ollut niin isoa vaikutusta. En tiedä, näkyykö se pysäköintihallissa. Keskustan kehitykseen vuoksi toivon, että sille tulisi vetovoimainen jatkaja, hän sanoo.