Vaajasalon jäätien kunnostus aloitettu – myös Finland Ice Marathon -rata voi aueta pian, ellei lumisade sotke suunnitelmia

Kuopiossa on viime viikonloppuna aloitettu työt Vaajasalon jäätien kunnostamiseksi. Jäätä on kuitenkin paikoin vain kymmenen senttimetriä ja lunta kerrostunut sen päälle, joten työt ovat keskittyneet vielä tässä vaiheessa lumien auraamiseen pois jäältä.

– Lunta on sieltä viety pois, koska se on esteenä jäätymiselle. Vielä ei pysty yhtään arvioimaan, milloin jäätie saataisiin auki, puhutaan varmasti ainakin viikosta. Saa nähdä saadaanko jäätietä ollenkaan avattua, arvioi Vaajasalon tiekunnan tieisännöitsijä Jouko Ruotsalainen.

Hän arvioi, että usempi kunnon pakkaspäivä muuttaisi olosuhteet otollisimmaksi. Tulevien päivien sääennusteet näyttävät kuitenkin runsasta lumisadetta.

– Onhan tämä poikkeuksellista, jos katsoo tilannetta viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Yleensä tie on saatu avattua tammikuun alussa, ainoastaan viime vuonna oli vastaavia vaikeuksia ja avaaminen venyi helmikuulle, Ruotsalainen pohtii.

Myös Finland Ice Marathonin järjestäjät ovat harmitelleet vaihtelevaa säätä. Pakkaspäivinä työt etenivät paljon, mutta lumisateet tuovat jälleen haasteita.

– Ollaan jo tosi lähellä, että saataisiin radat kuntoon. Tavoitteena on avata lauantaina 4 kilometrin rata, mutta lumisateet hidastavat paljon tekemistä. Olosuhteiden vuoksi on nyt tehty poikkeuksellisesti kahta rataa yhtä aikaa, ratamestari Kai Aho kertoo.

– Nyt on kova yritys saada hommat valmiiksi.

Pilkkijä jäällä tammikuussa. Kuva: Tuire Punkki
 

Kuopion Itkonniemellä jäänpaksuudeksi mitattiin viime viikolla 17 senttimetriä. Se on keskiarvojen alarajoissa, sanoo Pohjois-Savon ely-keskuksen vesistöinsinööri Ilkka Maksimainen.

– Tämä on pienin lukema viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Kyllä se jää jalankulkijaa kantaa, mutta virtapaikoilla ja puronsuissa voi olla heikompi tilanne.

Pohjois-Savon ely-keskus tekee uuden mittauksen torstaina 30. tammikuuta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Pohjois-Savossa voi lähipäivinä sataa 5–10 senttimetriä lunta. Lumisateita on tiedossa tällä viikolla päivittäin, kun kaakonpuoleinen ilmavirtaus kuljettaa sadealueita maakunnan yli.

Tähän mennessä eniten lunta on mitattu Pielavedellä, noin 36 senttimetriä. Vieremällä määrä on 23, Siilinjärvellä 10 ja Kuopiossa 4 senttimetriä. Ilma alkaa mahdollisesti kylmetä jälleen ensi viikolla.

Korjattu 28.1. kello 8.10: Vieremän lumimäärä maanantaina oli 23 senttimetriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Vanhat valokuvat -sarja jatkuu: Kuopion uimahalli oli aikoinaan kuuminta hottia ja jopa Suomen suurin

Pentti Linkolan 80-vuotishaastattelu: Ympäristöradikaali ja isoisä

Kahteen kuorma-autoon murtauduttiin Kuopiossa

Rattijuopon kuljettama auto suistui tieltä Kuopion Päivärannassa

Eronneet vanhemmat pähkäilevät nyt: Miten lapsen tapaaminen pitäisi järjestää koronatilanteessa – "Ikävä on raastava"

Hiisi vie nykysuomalaisen reippailuretkelle noitalähteen äärelle – "Meillä on yksi Euroopan rikkaimmista kansanperinteen aineistoista"

Marjanviljelijöiden omistama Pakkasmarja investoi viidellä miljoonalla eurolla – Rakentaminen alkaa ensi keväänä

Piispa Jolkkoselta pääsiäiseksi tv-dokumentti Fransiscus Assisilaisesta

Nyt nousi opettajien arvostus oppilaiden silmissä: "Osaamme olla ihan järkyttäviä koulutehtävien kanssa"

OAJ jyrähtää: "Opettajan ei tarvitse olla saatavilla 24/7"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.