Vaalijalan kuntayhtymä haluaa jatkaa itsenäisenä

Savon kehitysvammahuollosta vastaava Vaalijala haluaa jatkaa itsenäisenä ja vapaaehtoisena kuntayhtymänä senkin jälkeen, kun sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntöä on muutettu.

Yhtymäkokous vahvisti tämän periaatteen yksimielisesti keskiviikkona.

Vaalijalan kuntayhtymän johtaja Erkki Paara piti mahdollisena, että jopa lähipäivinä valtioneuvostolta tulee päätös, jonka mukaan kehitysvammaisten laitoshoito on lopetettava vuoteen 2020 mennessä, lasten laitoshoito nopeastikin.

Paara totesi kuntayhtymän haluavan tehdä rakennemuutoksen rauhallisesti ja turvata uusien palvelujen lisäksi erikoisosaamisen saatavuuden kehitysvammaisille.

–Emme lähde siitä, että toimintaa tieten tahtoen ajetaan alas, Paara kiteytti kuntayhtymän linjan.

Vaalijala varautuu laitosasumisen vähentämiseen 15 paikalla vuodessa.

Vuonna 2015 kuntoutuskeskuksessa arvioidaan olevan 170 asiakaspaikkaa, joista lähes puolet varataan määräaikaisiin kuntoutusjaksoihin. Nyt paikkoja on 220.

Vaalijalan vanhempainneuvostossa pitkään vaikuttanut Eeva Eloranta-Lappalainen toi esille näkemyksiään kehitysvammaisen pojan äitinä.

Hän kaipasi kehitysvammaisten huoltoon analyyttista tarkastelua. Myös keskivaikeasti ja vaikeasti kehitysvammaisten palvelujen tarve tulee ottaa huomioon.

–Vaalijala pystyy tarjoamaan moniammatillista tukea, hän painotti.

Sen vieminen myös uusiin asuntomuotoihin on Eloranta-Lappalaisen mielestä tärkeää.